”Palmemordet blir löst”

NYHETER

1 Kommer du att lösa mordet på Olof Palme?

- Jag skulle hellre vilja svara på frågan "Kommer mordet på Olof Palme att lösas?" Och det tror jag att det gör, faktiskt. Jag är nästan övertygad om att det, på ett eller annat sätt, kommer att få sin lösning. Förhoppningsvis innan det är preskriberat.

2 Vad är ditt drömtips?

- Det skulle vara bra om någon hörde av sig om mordvapnet eller ammunitionen.

3 Vad kände du den där natten för 15 år sedan, när du fick beskedet?

- Bestörtning. Att det kan inte vara sant, det måste vara fel.

4 Hade du någon relation till Olof Palme?

- Nej. Men jag tyckte att han var oerhört skicklig i argumentation och jag har stor förståelse för hans engagemang i olika frågor.

5 Säger du att du är Palmeåklagare när du går bort på middag?

- Aldrig! Jag tycker att det är totalt ointressant att förknippas med ett eller annat mål. Att jag är Palmeåklagare vet ju många och jag lyssnar gärna på vad folk har för uppfattning och svarar så långt jag kan. Men jag kan ju inte torgföra någon egen uppfattning, så det blir i regel inte så besvärande diskussioner.

6Varför blev du åklagare?

- Jag hade tänkt bli domare, men jag ville jobba som åklagare först, för att bredda erfarenheten. På den vägen är det. Och nu är jag väl för gammal. (Skratt.)

7 Händer det att du ligger sömnlös och grubblar på nätterna?

- Inte att jag ligger sömnlös, men visst tar man med sig jobbet hem. Ibland kan det ju vara väldigt känslomässiga saker, man får inblick i miljöer som man inte trodde fanns. Vi är inga datamaskiner. Det är klart det berör en - och det ska det göra. Som våld mot kvinnor, som vi har så många fall av, det gör mig bedrövad.

8 Har du själv varit brottsoffer någon gång?

- Nej. Inget som jag kan tala om här i alla fall.

9Tvekade du att ta jobbet?

- Näe, jag uppfattar det som ett förtroende.

10 Är det inte tungt att ta över ett 15 år gammalt mordfall?

- Jo, det är klart att det tungt. Man ska inte gå in i det här och tro att man kan läsa och få nya infallsvinklar på det som redan är ventilerat. Däremot tror jag att det finns behov av både nya och gamla personer i det här arbetet.

11 Lever mördaren i Sverige?

- Jag kan varken säga ja eller nej - det skulle peka ut eller inte peka ut någon nation. Det är en omöjlig fråga för mig att svara på.

12 Har du några andra ouppklarade mord i bagaget?

– Nej.

Två vänner om Agneta Blidberg

Kerstin Nilsson