Storimport av kött från länder med BSE

NYHETER

215 ton brittiskt nötkött blev färdiglagad svensk mat förra året.

Tiousentals ton nötkött importeras till Sverige och hälften av exportländerna är drabbade av BSE.

De nya stenhårda reglerna för ursprungsmärkning av kött gäller nämligen bara rått kött helt utan tillsatser och sålt i butik.

Det importerade köttet hamnar på din tallrik i förädlat skick. Ofta som färdiglagad färsprodukt, korv, köttsoppa eller en god restaurangbiff.

Men inte heller kryddat eller marinerat rått kött i livsmedelsaffären behöver ursprungsmärkas. Dit räknas till exempel pepparbiff eller en marinerad stek färdig för ugnen.

- All ursprungsmärkning av livsmedel är frivillig utom när det gäller helt nötkött, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Enda regeln är att man inte får vilseleda konsumenten. Färdiglagade pannbiffar från Holland eller Belgien får visserligen ha helt svensk text. Men inte någon svensk flagga.

- Konsumenten ska inte kunna få uppfattningen att det är svenskt kött.

Måste ringa tillverkaren

Enda sättet att som konsument få veta vad köttet i barnmaten, köttsoppan eller smörgåsmaten verkligen kommer ifrån är att själv ringa tillverkaren på förpackningen och fråga.

Om det är så känsligt med märkning av helt kött - hur kommer det sig att man kan importera slamsor i princip hur som helst och från nästan vilket land som helst?

- Vi följer förordningar som trädde i kraft i september förra året. Beslutet är jordbruksdepartementets, säger Louise Nyholm.

Mellan december 1999 och december 2000 importerades 32 121 ton färskt, kylt eller fryst utländskt nötkött till Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån SCB.

Det enda land som just nu har totalt exportförbud av nötkött är Portugal. Förbudet mot brittiskt kött hävdes 1 augusti 1999. Förra året importerades 215 ton.

I hälften av länderna som i dag exporterar kött till Sverige finns galna kosjukan BSE.

Bara Portugal har exportförbud av nötkött på grund av BSE.

Det enda nötkött som i butiken måste märkas med ursprungsland är helt kött eller köttfärs utan några som helst tillsatser.

Kött som kalls svenskt måste komma från djur som både är födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

Härifrån kommer nötköttet vi äter:

Caroline Olsson