Även män drabbas av sextrakasserier

NYHETER

Mer än en tredjedel av alla män som svarat på Dagens fråga på Aftonbladet.se säger att han råkat illa ut.

En förkrossande stor del av anmälningarna till Jämo kommer ändå från kvinnor som fått nog av en tafsande chef eller arbetskamrat.

Men en dryg tiondel kommer från män och riktas mot kvinnor.

I anmälningarna uppger männen att de retas och trakasseras av kvinnor som ofta gör anspelningar på sex eller kön.

- Jag vill inte bagatellisera det problemet bara för att de är en minoritet. Det är nog så allvarligt för dessa män, säger Claes Borgström, Jämställdhetsombudsman..

Ofta handlar det om män som sökt sig till kvinnodominerade yrken inom vården eller omsorgen.

- Det är ett stort problem om dessa män riskerar att utsättas för trakasserier. Det motverkar viljan som finns från samhällets sida att motverka könssegregationen.

+ Har du själv blivit sextrakasserad någon gång?

- Nej, men när jag jobbade som sekreterare hände det att folk ringde till den arbetsplatsen och bad att få tala med sekreteraren. När jag sa att det fick jag en del gliringar som "sitter du knät på honom också".

36 procent av männen svarade ja på Aftonbladets fråga om man blivit sextrakasserad. 25 procent av kvinnorna svarade ja.

Många passade på att Tycka till med en insändare till sajten. Här är några exempel:

"Visst flirtar på bådas villkor är OK, men när min kollega kommenterade mina kläder, frågade vilka underkläder jag hade är det sexuella trakasserier. När han senare "lyfte" upp mina trosor ur jeansen med hjälp av en skruvmejsel och kommenterade färgen på dessa och jag blev ursinnig, så förstod han ingenting???"

"Just nu ligger en kvinna och försöker visa sin protest mot sexuella närmanden genom att hungerstrejka sedan hon blivit trakasserad ett flertal gånger på jobbet. Det slutade med att hon omplacerades eftersom hon inte var villig att ligga med chefen! Det kallades för samarbetssvårigheter!".."Nu har det gått så långt att kvinnan slutat äta sedan flera dagar tillbaka och riskerar nu sitt liv endast för att hon är lyckligt gift och inte önskade sex med chefen! Det är för jävligt", skriver kvinnans dotter.

"Jag har arbetat på sjukhus förut och inte blivit mobbad själv, men killar som "inte hade muskler" fick regelbundet kommentarer om hur omanliga de var mm, på ett skämtsamt men också nedlåtande sätt. Den som blir mobbad har ju ofta en svaghet på något sätt, som de andra utnyttjar. När jag arbetat på verkstad tex. har kommentarerna ibland gått åt andra hållet , men även män har drabbas där. "

"På mitt jobb är det några av de så kallade lite äldre damerna som gärna blir rätt närgångna vid ex. konferenser, firmafester mm. Det mest sjuka är att de verkar tro att det är fritt fram att komma med inviter, anspelningar & att tafsa bara för att de är kvinnor & jag själv är man. Precis som att är man en man, så är man bara glad & tacksam över deras snusk-fasoner. Skulle aldrig i hela mitt liv kunna tänka mig att bli intim med ngn av dessa 45-50+:are. När sedan vardagen kommer så spelar de totalt oskyldiga & låtsas som om det regnar, till nästa gång de får lite alkohol i sig. Så de kvinnor som tror eller försöker att få andra att tro att detta är ett kvinnligt problem, till dem säger jag bara DREAM ON!!!"

Caroline Olsson