Två omkom i svår bussolycka

19 skadades - flera allvarligt

NYHETER

KÖPENHAMN

Minst två personer omkom vid en svår bussolycka i centrala Köpenhamn på tisdagskvällen. En dubbeldäckad buss med ett 50-tal svenska passagerare kilades fast under en bro, Knippelsbro, varvid bussens tak slets av.

Minst två personer från Sverige omkom vid en svår bussolycka i centrala Köpenhamn på tisdagskvällen.

En dubbeldäckad buss med ett 50-tal svenskar ombord kilades fast under en bro, Knippelsbro, varvid bussens tak slets av.

Ett tjugotal personer skadades varav upp till tio fick livshotande skador.

Olycka inträffade omkring klockan 18.30. Passagerarna på bussen var restauranganställda från Malmö som var på väg hem från en mässa i Bella Center i Köpenhamnsområdet. De lämnade Malmö tidigare på tisdagen.

Ännu sent på tisdagskvällen visste den danska polisen inte var i olycksbussen de omkomna suttit annat än att de satt på övre däck, där även alla de värst skadade befann sig.

Redan tio minuter efter olyckan var den första ambulansen på väg därifrån, sade berättade poliskommissarie Flemming Steen Munch för TT. Han liknade bussolyckan vid en ost som skalas av med hyvel. Taket hamnade 25 meter bakom bussen när den passerade bron.

På Rigshospitalet opererade läkare ännu sent på tisdagskvällen i fem operationssalar, berättade klinikchefen vid Rigshospitalets traumacenter, Jakob Trier Möller, för TT.

Ett tiotal personer har livshotande skador, sade han.

Han slog aldrig katastroflarm men ett hundratal personer kallades in extra till Rigshospitalet under tisdagskvällen.

Riskerar åtal

Busschauffören på olycksbussen alkoholtestades direkt efter olyckan. Provet var negativt. Men föraren riskerar ändå åtal för vållande till annans död.

Under kvällen rådde viss oklarhet kring hur många passagerare som fanns på bussen. Enligt Ib Möller, samordnande läkare på olycksplatsen, skadades 19 personer vid olyckan, varav flera fick livshotande skador.

Ytterligare ett antal skadade fördes till krishjälp vid sjukhusen i Sundby och Hvidovre.

Totalt skickade Köpenhamns brandkår 32 ambulanser till olycksplatsen vid Knippelsbro.

Anders Hagelberg, minister på svenska ambassaden i Köpenhamn, sade till TT han fått uppgifter om att det fanns 57 passagerare på bussen.

Hagelberg befann sig under kvällen på Rigshospitalet, där även två svenska präster fanns för att stödja skadade och anhöriga.

Olycksdrabbad plats

Det har tidigare hänt flera olyckor på samma plats. Nu skall polisen och Köpenhamns kommun diskutera om skyltningen är tillräcklig, enligt poliskommissarie Flemming Steen Munch.

- Skyltningen är kommunens ansvar, sade han till TT.

Bussen körde in i Knippelsbro med sådan kraft att taket på den gula och gröna tvåvåningsbussen skalades av helt.

Avståndet från ryggstöden på sittplatserna på ovandäck till viaduktens tak var inte mer än cirka 40 centimeter, konstaterade Flemming Steen Munch.

En av de lindrigt skadade berättade att han överlevt olyckan på grund av att han just böjt sig ned för att ta upp sin mobiltelefon som han tappat strax innan busstaket skalads av.

Ungefär tre timmar efter olyckan bogserades bussen i väg.

Bussbolagets ägare befann sig på tisdagskvällen i Köpenhamn.

- Jag har personal och ny buss här i Köpenhamn för att eventuellt kunna köra hem de passagerare som vill, kan och får det. Men jag vet inget ännu om hur många det är, sade Johansson till TT.

På väg till krogHan försökte på kvällen skapa sig en bild av situationen. Han larmades per telefon av olycksbussens förare.

- När olyckan inträffade var de på väg till en restaurang vid Nyhavn, sade Johansson till TT.

De danska myndigheterna uppmanade anhöriga att höra av sig till Köpenhamnspolisen på telefonnummer 33 14 14 48.

Hos Malmöpolisen slussades alla anhöriga, som ringde för att få något besked, direkt till Köpenhamnspolisen.

TT ( )