Planer på förbud att ge grisar matavfall

Höjd svensk beredskap mot mul- och klövsjukan

NYHETER

Epidemin med mul- och klövsjuka i Storbritannien kan vara en tickande bomb.

Om den sprider sig till övriga Europa kan också Sverige ligga i riskzonen - smittan kommer närmare.

– Vi går ut med massiv information så att svenska bönder inser allvaret i detta och är uppmärksamma på eventuella symtom, säger Leif Dennerberg, chef för djuravdelningen och veterinärråd på Jordbruksverket till Aftonbladets nätupplaga.

Mul- och klövsjukan i Storbritannien har hittills resulterat i utbrott på 19 olika gårdar och runt 11 000 djur har slaktats. Epidemin är på väg att lamslå den engelska landsbygden.

Senaste stora utbrottet av mul- och klövsjuka i Europa var under 50-talet.  Smittan sprids extremt snabbt med hjälp av ett virus. I Svenska myndigheter tar den pågående epidemin i Storbrittannien på största allvar:

Fyra nya utbrott i går

– Det faktum att det var fyra nya utbrott bara i går och att det har spridit sig över hela landet är mycket oroande. Enligt obekräftade uppgifter har ett nytt utbrott av sjukdomen upptäckts i Tyskland under onsdagen vilket innebär att smittan kan ha spridit sig över kanalen, säger Leif Dennerberg.

Om smittan sprids till kontinenten innebär det en ökad risk för Sverige. För att förhindra detta går nu Jordbruksverket, Livsmedelsverket och veterinärmedicinska anstalten ut och varnar för smittan och eventuella smittvägar.

- Vi har ett bra utgångsläge i Sverige eftersom vi inte importerar kött från Storbritannien men vi vill ändå göra allt som står i vår makt för förhindra att smittan sprids hit, säger Leif Dennerberg.

Exotisk köttprodukt

Viruset i Storbritannien tros ha uppstått när svin matades med någon typ av exotisk, importerad köttprodukt som inte var kokt.

– Därför funderar vi på att införa ett totalförbud mot att mata grisar med matavfall i Sverige även om det redan nu finns en lag att maten måste kokas i Sverige, säger Leif Dennerberg.

Myndigheterna går också ut på bred front och informerar via lantbrukspress, flygplatser, hamnar och tullen.

Informationskampanjen förbjuder resenärer från Storbritannien att ta med obehandlat, icke upphettat kött eller mjölkprodukter från till Sverige. Resenärer som varit i Storbritannien uppmanas att undvika kontakt med klövdjur i Sverige, eventuella hästtransporter som varit i området ska desinficeras noga.

Sprids mellan djur

Smittan sprids framförallt i kontakt mellan djur och djur, med vinden, kött och köttprodukter men också genom redskap, stövlar och kläder.

Mängder av djur slaktas i Storbritannien och hundratals gårdar har hittills spärrats av för att undersökas.

Nötkreatur slutar att äta, får hög feber och blåsor på tungan och spenarna. Grisar får blåsor kring klövarna och börjar halta.

– Det är viktigt att de som ser något sådant symtom anmäler detta till en veterinär och att svenska bönder avhåller sig från handel med djur under den här bekymmersamma fasen, säger Leif Dennerberg.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har märkt av en viss oro bland sina medlemmar:

– Det är en väldigt allvarlig sjukdom som sprider sig snabbt. Vi vill absolut inte att den ska komma in i Sverige, det vore en katastrof, säger Lars Höök, presschef på LRF.

De brittiska myndigheterna varnade på onsdagen för att mul- och klövsjukan kan ha spritt sig till Nordirland.

Provinsens jordbruksminister Brid Rogers sade att man upptäckt ett misstänkt fall. Det rör sig om ett får infört från nordvästra England som påträffats på en gård nära gränsen till den irländska republiken.

- Jag tror att vi nu bevittnar utbrottet av den här sjukdomen i Nordirland, sade Rogers. Hon tillade dock att laboratorietesterna ännu inte var avslutade.

Fakta, mul- och klövsjuka

Annika Sohlander, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM