Mir ingen höjdare längre

Stolthet blev skrothög efter 15 år – nu ska den ner

1 av 4 | Foto: AP
NU SKA HELA RASKET NER I februari 1986 skickades rymdstationen Mir upp i rymden. Efter 15 år och många problem senare har stationen blivit pensionsmogen. I mars tvingas den ner i Stilla havet.
NYHETER

För femton år sedan skickades rymdstationen Mir upp i rymden.

Då var Mir Sovjetunionens stolthet.

I dag är den en övergiven skrothög.

Runt den 20 mars ska den 140 ton tunga rymdstationen plockas ner på jorden igen.

Rymdstationen Mir skickades upp den 20 februari 1986.

Under de 15 år som gått sedan dess har sammanlagt 83 personer bott och arbetat på stationen. 43 expeditioner har slutförts.

Men nu ska den slitna rymdstationen plockas ner igen.

Den obemannade fraktfarkosten Progress har redan skjutits upp och dockat med Mir. Progress ska ge Mir en knuff så att den skickas iväg mot jorden i rätt bana.

Skulle skrotas i omgångar

Från början var det tänkt att Mir skulle plockas isär och skrotas i omgångar. Men det blev för dyrt. Därför låter man istället det mesta av Mir brinna upp när den återinträder i jordens atmosfär.

Men operationen är inte helt riskfri. Vissa delar av Mir kommer inte att brinna upp.

- Mir kommer att splittras i tusentals bitar. Uppemot 700 kilo tunga delar kan komma mot jorden med sådan kraft att de slår igenom ett två meter tjockt armerat betonglager, säger Jurij Koptev, chef för Rysslands rymdstyrelse till Moscow Times.

Störtas i havet

Planen är dock att vrakdelarna ska regna ner i havet.

- De delar av Mir som inte brinner upp vid återinträdet i jordatmosfären kan spridas över ett 100 mil långt och 20 mil brett område. Därför siktar vi på att störta Mir i Stilla havet, hundratals mil öster om Nya Zeeland, säger Anatolij Kiseljov, ansvarig för konstruktionen av Mir.

Risk för okontrollerad nedfärd

Samtidigt är det nödvändigt att plocka ner Mir. Annars faller den till slut ner av sig själv - och då kan den störta var som helst.

Om rymdkontrollen på marken får problem med den fjärrstyrda fraktfarkosten Progress finns tre besättningar redo nere på jorden. I nödfall får de ge sig av till Mir för att manuellt koppla på raketmotorerna och skicka iväg rymdstationen mot jorden.

Mycket skrot i rymden

Sedan 1957 - då den sovjetiska satelliten Sputnik skickades upp i rymden - har totalt cirka 4 500 rymdfarkoster sänts upp.

De allra flesta har återinträtt i jordatmosfären och brunnit upp.

Men fortfarande flyger närmare 10 000 föremål omkring i rymden.

Snart blir det en mindre.

Många incidenter under 15 år

Andreas Alfredsson