Nytt vaccin mot cancer i livmodern

NYHETER

NEW YORK

Forskare har utvecklat ett vaccin mot livmodercancer.

Vaccinet fungerar på djur. Friska människor som testat det har utvecklat en extremt hög nivå av antikroppar mot det farliga viruset.

Foto: BÖRJE THURESSON
200 000 kvinnor dör varje år av livmodercancer.

Livmodercancer drabbar varje år 400 000 kvinnor runtom i världen. 200 000 dör årligen i sjukdomen.

I dag finns det skraptester för att se vilka kvinnor som är i riskzonen. Men testerna är inte helt tillförlitliga och inte tillgängliga för majoriteten av de kvinnor som lever i fattiga länder.

Ett vaccin skulle vara ett oerhört framsteg speciellt i u-länderna.

Utvecklar höga halter av antikroppar

De nya rönen presenteras i senaste numret av den amerikanska tidskriften Journal of the National Cancer Institute. Forskarna använde protein från det vanligaste livmodercancerviruset, HVP-16, för att utveckla vaccinet. Tester på djur visade att det gav effektivt skydd mot sjukdomen.

Då gavs vaccinet till 72 friska försökspersoner. Inga allvarliga bieffekter rapporterades. Dessutom visade blodprover att försökspersonerna utvecklade mycket höga halter av antikroppar mot viruset.

Nu ska försök inledas på kvinnor i Costa Rica för att se om vaccinet fungerar i praktiken. Några år av forskning återstår innan ett vaccin kan finnas allmänt tillgängligt.

- Vaccinets förutsättningar är mycket lovande, skriver den tyske cancerexperten Harald zur Hausen som granskat forskningsrapporten.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM