Flyttade för 101 350 kr

Staten betalade - sen skildes paret Rosengren

NYHETER

Näringsminister Björn Rosengren bor och är skriven i Luleå.

Trots det har skattebetalarna fått betala två flyttar till Stockholm för 63 350 kronor.

Den sista till en lägenhet där han bara bodde en månad. Sedan separerade han och hustrun.

Foto: BJÖRN LINDAHL
"HAR INTE GJORT NÅGOT FELAKTIGT" - Jag har inte låtit skattebetalarna betala min frus flytt, säger näringsminister Björn Rosengren, som flyttade med sin fru Agneta från Luleå till Stockholm i november. Månaden därefter separerade paret.

- Jag har inte låtit skattebetalarna betala min frus flytt. Det var vår flytt. Vi flyttade ner till Stockholm tillsammans i november. Och sedan separerade vi vid jul, säger Björn Rosengren till Aftonbladet.

Officiellt bor näringsministern och Norrbottens förre landshövding i Luleå. Allt för att kunna bevaka sitt partipolitiska intresse som ordförande i s-distriktet och som kandidat till nästa riksdagsval.

Men i mitten av november fick Björn och Agneta Rosengren tillbaka den lägenhet vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm som de hyrt ut i fyra år. Tills dess hade paret bott i en lägenhet i centrala Luleå dit de flyttade när Björn Rosengren blev statsråd.

Flyttade isär efter en månad

Rosengren vände sig i god tid till länsrådet Gunnar Hedborg på länsstyrelsen i Norrbotten för att få klartecken för att länsstyrelsen skulle stå för kostnaderna för flytten till Stockholm. Det var den tredje flyttnotan för paret Rosengren på knappt två år. Slutsumman uppgår till 101 350 kronor.

- Jag blev osäker och ville kontrollera att det verkligen blev rätt. Jag vände mig till finansdepartementet. De hänvisade till att det var kutym att man betalade landshövdingars flytt, säger Gunnar Hedborg.

Den 17 november förra året packade flyttfirman upp parets bohag i lägenheten på Karlaplan. En månad senare hade de bestämt sig för att skiljas och flytta isär.

Den 20 december gav Agneta Rosengren två advokater fullmakt att bevaka hennes intressen i samband med bland annat bodelningen. För åtta dagar sedan, den 20 februari, lämnade paret Rosengren in ansökan om äktenskapsskillnad vid Stockholms tingsrätt.

Agneta Rosengren bor i dag ensam kvar i parets gamla lägenhet vid Karlaplan i Stockholm. Själv har Björn Rosengren en hyrestvåa i centrum av Luleå som sin fasta bostadsadress.

"Har inte använt skattepengar fel"

Dessutom hyr Björn Rosengren en lägenhet i andra hand på Skeppargatan i Stockholm för att kunna fullgöra regeringsarbetet. Dit gick ett av de av länsstyrelsen betalda flyttarna redan 1999.

- Det är fullständigt glasklart att jag inte använt skattepengar felaktigt. Det skulle jag aldrig göra, säger Björn Rosengren.

Sedan väljer han att överlåta till sin pressekreterare Lars Georgsson att svara på Aftonbladets frågor.

Flyttade Björn Rosengren verkligen in i lägenheten vid Karlaplan i november?

- Han flyttade in på Karlaplan. Då sades kontraktet på Skeppargatan upp. Nu har han fått hyra den igen från mitten av januari. Björn säger att han haft tur som fått hyra tillbaka våningen.

Så den stod tom i två månader utan att den hyrdes ut till någon annan?

- Ja. Nu har han fått hyra den igen, men bara en kortare tid. Sen måste han leta ny bostad.

Näringsminister Björn Rosengren vill inte kommentera sin skilsmässa från hustrun Agneta som han varit gift med i nästan 35 år.

Leif-Åke Josefsson, Jessica Ritzén