Kamraterna i chock

Vännerna sörjer Carl-Magnus, 29

NYHETER

MALMÖ/KARLSKRONA. Carl-Magnus Åkergård, 29, och en 39-årig man satt på bussens andra våning.

De träffades troligen av taket som skalades av när den fyra meter höga bussen brakade in i Knippelsbro i Köpenhamn.

I går var det sorg i Malmö och Karlskrona där de båda omkomna bodde.

Foto: ola andersson
Vännernas sorg Kamraterna Torbjörn Bredberg och Louise Knutsson på restaurang Valvet i Karlskrona, där Carl-Magnus Åkergård var delägare, är trötta och chockade. " Direkt när vi fick veta att Carl-Magnus var med på bussen åkte jag till sjukhuset med hans fru", berättar Louise.

Redan natten till i går samlades personalen på restaurang Valvet i Karlskrona sedan de fått beskedet att ägaren Carl-Magnus Åkergård omkommit och att servitrisen Pernilla Svensson, 27, skadats allvarligt vid busskatastrofen i Köpenhamn.

Chockbesked för familjen

I går underrättades även en 39-årig mans fästmö och hans 21-åriga dotter om att han med största sannolikhet omkommit vid buss-

katastrofen.

På förmiddagen i dag har någon av dem den tunga uppgiften att identifiera hans kropp i Köpenhamn.

39-åringen drev en cateringfirma i Malmö.

- Vi har fått bekräftat att han var med på bussen vid olyckstillfället och vi har fått en säker identitet på samtliga övriga passagerare, säger kriminalkommissarie Carsten Daamsgaard vid Köpenhamnspolisen.

Kamraterna fick krishjälp

Personalen på restaurang Valvet i Karlskrona fick i går krishjälp av en präst, social personal och polis.

Torbjörn Bredberg som är delägare till Valvet tillsammans med Carl-Magnus Åkergård ägnade hela tisdagskvällen åt att med telefonsamtal försöka få veta om kollegorna fanns med bland de 59 passagerare som tidigare på dagen besökt mat- och vinmässan på Bella Center.

- Carl-Magnus och Pernilla tog tåget till Malmö på tisdagsmorgonen, berättar han. Där träffade de de övriga som skulle på mässan i Köpenhamn.

På eftermiddagen ringde de sina kollegor i Karlskrona.

- Då skulle de precis sätta sig på bussen för att åka in till centrum och äta en fyrarättersmeny, berättar Louise Knutsson.

Hittade förlovningsring

Hon är trött och rödgråten. Natten har hon tillbringat på sjukhuset i Köpenhamn.

- Direkt när vi fick veta att Carl-Magnus var med på bussen åkte jag dit med bland andra hans fru och hennes pappa.

På sjukhuset fick de veta att Carl-Magnus Åkergård omkommit och att servitrisen Pernilla Svensson vårdades för svåra skallskador. Hennes pojkvän hittade hennes förlovningsring i ett rum där de skadades tillhörigheter samlats.

- Det enda vi fått veta är att hennes läge är stabilt, berättade Torbjörn Bredberg i går kväll.

Två små söner

Carl-Magnus Åkergård hade två söner, två år och sex månader gamla.

- De båda dödade satt inte längst fram på andra våningen vilket man kunnat tro. Därför var det inte själva bron som orsakade de värsta skadorna på passagerarna utan troligen delar av det avslitna taket, säger vice kriminalkommissarie Carsten Daamsgaard vid Köpenhamnspolisen.

Per-Ola Ohlsson, Pelle Tagesson