Åklagare angriper justitieministern

”Han kan inte hålla många bollar i luften”

NYHETER

Överåklagare Sven-Erik Alhem går till hårt angrepp mot justitieminister Thomas Bodström på DN debatt i dag.

Åklagaren kritiserar bland annat Bodströms beslut att fortsätta utreda buggningsfrågan.

– En tämligen grön och oprövad kraft, är hans omdöme om justitieministern.

Foto: LASSE ALLARD
Thomas Bodström är gammal elitfotbollspelare från Brommapojkarna och AIK.

Det är ord och inga visor när överåklagare Sven-Erik Alhem säger vad han tycker om Sveriegs justitieminister Thomas Bodström.

Åklagaren skriver om Bodströms föregångare Laila Freivalds att hon åtnjöt stort förtroende inom det svenska rättsväsendet.

– Men nu har hon som bekant hastigt ersatts av en förhållandevis oerfaren och oprövad ung man vid namn Thomas Bodström.

Bollar i luften

Åklagaren kritiserar Bodströms beslut att utreda buggningsfrågan vidare - trots att buggning enligt åklagaren är ett sätt att komma åt de grövsta brottslingarna.

Sven-Erik Alhem skriver att en justitieminister måste kunna hålla många bollar i luften utan att tappa en enda. Något Thomas Bodström hittills inte har visat att han klarar, enligt Alhem.

Outredda brott

Bakgrunden till Alhems kritik är det stora antalet outredda brott på Sveriges polisstationer. Majoriteten av 1,2 miljoner brottsanmälningar läggs i dag ner i brist på resurser, skriver han.

– Låt oss hoppas att Thomas Bodström kan växa in i kostymen som justitieminister! Vi behöver nämligen en stark chef för det viktiga justitiedepartementet om en målinriktad och positiv utveckling inom rättsväsendets område ska vara möjlig, skriver Sven-Erik Alhem.

Thomas Bodström hälsar via sin pressekreterare Björn Lind att han inte tänker kommentera kritiken mot honom som justitieminister.

– Det är ju inte hans sak, det är inte han som bestämmer vem som ska sitta i regeringen. Det blir så konstigt om han ska gå in i en debatt om sin egen kompetens, säger Björn Lind till Aftonbladet.se.

Björn Lind poängterar också att det är lagrådet, och inte justitieministern själv, som beslutat att utreda buggningsfrågan vidare.

- Thomas Bodström har egentligen bara följt lagrådets rekommendation, säger han.

Maria Saving