Svensk kvinna greps i Israel- utvisas

Misstänkt för brott mot rikets säkerhet

NYHETER

En svensk kvinna har gripits i Israel misstänkt för spioneri uppger israeliska källor.

Enligt UD är kvinnan misstänkt för att utgöra en fara för landets säkerhet.

– Jag kan bekräfta att hon är gripen och att jag besökte henne under onsdagen att försäkra mig om att hon mår bra, säger Andreas Ekengren, andre ambassadskreterare vid svenska ambassaden i Tel Aviv till Aftonbladets nätupplaga.

Enligt uppgifter i Jerusalem Post under torsdagsförmiddagen ska en svensk kvinna ha spionerat mot Israel för palestinsk räkning och deltagit i palestinska upplopp. Senare under dagen uppgav dock TT att misstankarna om spioneri inte längre var aktuella utan att kvinnan i första hand misstänks ha deltagit i anti-israeliska upplopp.

Kvinnan är 20 år och har jobbat på en kibbutz i Israel under de senaste halvåret, en kibbutz som ligger fem mil från Libanons gräns.

Kvinnan greps på kibbutzen i Afula på onsdagen och sitter för närvarande anhållen i Haifa.

Kamrat greps

En holländsk kamrat som också jobbade som volontär på kibbutzen greps vid samma tillfälle. Bägge ska enligt Jerusalem Post utvisas.

– Jag kan bekräfta att en svenska kvinna, född 1981 sitter anhållen i Israel, kvinnan har juridiskt ombud. Åtal har inte väckts. Hon anhölls i tisdags misstänkt dels för att ha stannat för länge i landet trots att visumet gick ut för fem dagar sedan, dels misstänkt för att hon utgör en "fara för landets säkerhet", säger Gufran Al-Nadaf, UD:s presstjänst.

Advokaten: Hon mår bra

Advokater till kvinnan har utsetts av de israeliska myndigheterna, enligt CNN.

– Hon mår efter omständigheterna bra. Hon har träffat sin advokat i dag och vi håller fortlöpande koll på hur hon mår och har det, säger Andreas Ekengren som inte vill uttala sig om detaljer kring misstankarna mot kvinnan.

UD vill betona att kvinnan inte är åtalad.

– Det pågår en utredning. Än så länge rör det sig bara om misstankar, säger Gufran Al-Nadaf.

Lönen på en kibbutz: kost, logi och fickpengar

Kibbutzer finns endast i Israel. Den första grunades 1909 vid Genesarets sjö.

Annika Sohlander, Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM