Systembolaget slutar sälja alkohol på nätet

NYHETER

Systembolagets butik på nätet blev en flopp.

Alltför få har använt tjänsten, och när försöket tar slut i maj blir det ingen fortsättning.

– Det mesta talar för att det inte kommer att fortsätta i sin nuvarande form, bekräftar Systembolagets presschef Björn Rydberg.

Systembolaget öppnade sin online-butik i oktober förra året. Bara på försök, och bara i och runt Stockholm.

Tanken bakom nätaffären är god: beställ vad du vill ur hela sortimentet, betala med kreditkort, eller via din internetbank, och hämta sedan utan att behöva stå i kö en färdigpackad låda med flaskorna från någon av 14 systembutiker.

Nära till butikerna

Men stockholmarnas intresse har milt sagt varit svagt. Uppskattningsvis har bara 4 000–5 000 personer använt sig av nätbutiken. Att så få har utnyttjat tjänsten tror Systembolagets presschef Björn Rydberg har flera orsaker.

– Här i Stockholm har de flesta redan nära till butikerna, säger han. Sedan finns det generellt en viss tveksamhet till näthandel, framförallt till att betala på nätet.

Läggs ner i maj

Allt pekar nu därför på att det nuvarande försöket läggs ner i slutet av maj. Men möjligtvis blir det ett nytt i andra delar av landet.

– Kanske kan intresset vara större på mindre orter ute i landet. Vi har inte helt släppt tanken på näthandel, utan funderar på hur vi ska arbeta vidare, säger Björn Rydberg.

Susanne Wixe