Alla gamla statyer ska krossas systematiskt

Talibanerna slår till mot kulturarvet i Afghanistan

Foto: AP
Världens största Buddha-staty finns i Bamiyan, drygt 12 mil väster om huvudstaden Kabul. Den är 53 meter hög, huggen direkt ur berget.
NYHETER

KABUL

De styrande talibanerna i Afghanistan började på torsdagen systematiskt slå sönder alla gamla statyer ur landets rika kulturarv sedan deras högsta ledare mulla Mohammad Omar stämplat föremålen som stridande mot islam. Förstörandet väckte ett ramaskri runtom i världen.

Foto: AP
En oidentifierad talibansk ämbetsman vid sidan av en Buddha-staty på Nationalmuseum i Kabul. Statyn anses strida mot islam och ska därför slås sonder.

Chefen för FN:s kulturorgan Unesco, Koichiro Matsuura brännmärkte skövlingen som chockerande vandalism i strid med den "värdighet, respekt och tolerans" som mänsklighet och religioner bör visa.

- I Afghanistan förstör de statyer som hela världen betraktar som mästerverk. Och det görs i namn av en tolkning av den muslimska tron som inte erkänns någon annanstans i världen, sade Matsuura i Paris.

Han kallade också till krismöte med Unescos 54 medlemsstater, bland dem flera muslimska länder.

Berömda Buddhor

Talibanerna kontrollerar 90 procent av Afghanistan, och deras informations- och kulturminister Qudratullah Jamal sade att demoleringen hade börjat i bland annat den centralt belägna provinsen Bamiyan. I provinsen finns den afghanska historiens mest berömda kulturskatter - två 50 respektive 34,5 meter höga Buddhastatyer uthuggna ur sandstensklippan och daterade till 100-talet. Den ena betraktas som världens största stående staty av Buddha.

Enligt Jamal, vars departement övervakar förstörelsen, har skulpturer också börjat krossas på nationalmuseet i Kabul, som hyser en stor samling av gamla buddhistiska statyer.

- Arbetet inleddes tidigt i dag. Alla statyer ska slås sönder. Det gäller även avgudabilderna i Bamiyan, sade ministern.

Globala protester

Ute i provinserna Ghazni, Herat, Jalalabad och Kandahar rapporterades milismän ha gripit sig an att lägga den för-muslimska kulturen i grus. I Afghanistan finns mängder av historiska skatter som är äldre än islam. Här gick Sidenvägen, och här utkämpades stora slag från Alexander den Store och framåt.

Talibanernas beslut att krossa antika föremål som misshagar dem har än mer skadat deras redan frostiga relationer till största delen av omvärlden. De senaste dagarna har bland andra USA, Frankrike, Thailand, Japan, Sri Lanka och Iran vädjat till Kabulregimen att skona Afghanistans ovärderliga historiska arv. Också FN-chefen Kofi Annan har bett att konstskatterna ska bevaras för framtiden.

Pakistansk vädjan

Ryssland betecknade på torsdagen talibanernas åtgärd som "ett överfall på historiska kulturskatter som tillhör inte bara det afghanska folket utan hela världscivilisationen", och Indien kallade förstörelsen "skändlig". Även Pakistan, ett av de få länder som stödjer talibanregeringen i Kabul, protesterade.

"Vi vädjar till den afghanska regeringen att helt och fullt skydda Afghanistans värdefulla historiska monument, platser och konstverk vilka ingår i världens kulturarv", sade det pakistanska utrikesdepartementet.

Den inhemska oppositionen under befälhavaren Ahmed Shah Massoud talade om torsdagen som "en stor sorgedag för det afghanska folket som, vid sidan av andra umbäranden, i dag också ser sitt historiska arv så brutalt skövlas".

Men kulturminister Jamal vek inte.

- Statyerna ska förstöras med alla medel, sade han.

TT-Reuters