De är besatta av att äta nyttig mat

Läkare varnar för ny typ av ätstörning

NYHETER

Nu varnar amerikanska läkare för en ny typ av ätstörning.

Ortorektikern blir besatt av nyttig mat och "hög" av att äta den.

– Detta kan säkert bli vanligt i Sverige eftersom många känner sig osäkra på det experterna säger när det gäller kött till exempel, många litar inte på auktoriteter längre, säger Ingela Melin, utbildningsansvarig på överviktsenheten på Huddinge sjukhus, till Aftonbladets nätupplaga.

Nyttigt, magert, fettfritt, light. En hälsosam livsstil marknadsförs på många olika sätt. Men även den som vet exakt hur många kalorier en banan innehåller och kan näringstabeller utantill kan drabbas av en ohälsosam ätstörning, så kallad ortorexi.

”Höga” av att äta extremt hälsosamt

De amerikanska läkarna Steven Bratman och David Knight har i sin bok ”Health Food Junkies”, beskrivit syndromet med människor som blir besatta och rent av ”höga” av att äta vad de tror är extremt hälsosamt, skriver Everyday. Ortorexin, som de kallar det, innebär att fixeringen vid ”nyttig”mat och en extrem kosthållning blir total. En ortorektiker kan straffa sig själv i dagar för att man ätit kokt broccoli i stället för rå och missat de nyttiga antioxidanterna.

Anna-Maria af Sandeberg är överläkare vid ätstörningskliniken vid Huddinge sjukhus. Hon har inte stött på ortorexi men känner igen tendenserna när det gäller nyttofixeringen:

Är väl pålästa

– Flickor med ätstörningar är oftast besatta av att äta nyttigt och är pålästa när det gäller näringslära, det är inget nytt. Det finns en paradox i nyttighetsidealet och asketismen och det självdestruktiva i ätstörningar. Det ingår som en del i sjukdomsbilden, säger hon.

Fixeringen utvecklas ofta till att den drabbade enbart äter veganmat eller levande föda. Bratman och Knight beskriver det enligt Everyday som att den drabbade inte har något liv bara en meny.

Ofta utvecklas besattheten till att den drabbade enbart äter veganmat eller levande föda eller frukt.

– Vi ser att antalet patienter med ätstörningar som också är vegetarianer har ökat något. Delvis beror det säkert på djurhållningen som många höra om men ingen får en ätstörning enbart på grund av detta. Vem som helst får inte en ätstörning, det finns oftast problem under ytan, säger Anna-Maria af Sandeberg.

Stark fettfobi

Många med ätstörningar har en stark fettfobi. De tror att allt fett är onyttigt och det stämmer inte om det handlar om en lagom mängd.

Ingela Melin tror att rädsla och okunskap kan bidra till en fixering vid hälsosam och ”ren” mat:

– Det är faran med det samhälle vi lever i. Larmen om olika sjukdomar bland djur gör att folk inte vågar lita på att de kan äta vad som helst. DEt här florerar säkert i Sverige även om det inte är så känt, säger hon.

Att så många äter bara grönsaker utan kunskaper skrämmer henne som dietist:

- Ska man vara vegetarian måste man veta vad man ska äta för att inte få brister. Det är obehagligt att så många inte vet det, säger hon.

Decennier av ohälsosam mat

Hon tror också att fixeringen vid extremt hälsosam mat kan förklaras delvis som ett bakslag på all fet och ohälsosam mat som amerikaner ätit i decennier.

Kost- och näringsexperter vill betona att de förespråkar en så normal kost som möjligt.

– Den som har en ätstörning brukar ha lite problem med att definiera det som nyttigt och hälsosamt. Ibland kallar man det för nyttigt och hälsosamt att inte äta fett, men det är inte nyttigt, man behöver fett i kroppen och i kosten. I vårt behandlingskoncept ingår att ha ett normalt synsätt på mat. Mat ska inte vara några konstigheter, säger Hans Jakobsson, sjuksköterska på Freja anorexi och bulimicentrum i Umeå.

Annika Sohlander