Besöksförbud på svenska mjölkgårdar

Skärpt bevakning mot mul- och klövsjukan

NYHETER

Den fruktade epidemin mul- och klövsjukan sprider sig över hela Storbritannien och orsakar bönderna stora förluster.

Nu växer oron i hela Europa.

I dag infördes besöksförbud på 9000 mjölkgårdar i Sverige.

Mul- och klövsjukan är den mest smittsamma epidemin bland djur som finns. Sjukdomen sprids med hjälp av ett virus som kan färdas i luften så långt som 20 mil.

I Storbritannien orsakar den pågående epidemin kaos för landets samtliga bönder. Hittills har tusentals djur slaktats och hundratals gårdar spärrats av. De ekonomiska konsekvenserna är mycket stora. Idrottsevenemang och djurutställningar stoppas.

Totalförbud mot matavfall

Men det är inte bara i Storbritannien som oron växer. I går berättade Aftonbladets nätupplaga om jordbruksverkets planer att införa ett totalförbud mot att använda matavfall från skolkök och restauranger till mat åt grisar. Orsaken är att den pågående epidemin i Storbritannien tros ha börjat just i okokt matavfall som grisar matats med. Grisar anses också vara starka smittbärare av viruset. I dag infördes förbudet som gäller alla svenska svinuppfödare.

– Vi har redan tidigare krav på att avdfallet ska kokas men för säkerhets skull inför vi troligen ett förbud sa Leif Denneberg, djuransvarig vid Jordbruksverket i går.

Den ökande spridningen av mul- och klövsjukan i Storbritannien föranledde ytterligare åtgärder i Sverige under torsdagen.

I dag gick företagen Arla Foods och Skånemejerier ut med en rekommendation till sina cirka 9000 mjölkleverantörer att undvika att ta emot besökare på sina gårdar. Arla har cirka 60 procent av de svenska mjökleverantörerna i landet.

Endast veterinärer och rådgivare

Besök är tillåtet enbart för veterinärer och lantbruksrådgivare.

– Det är en allmän uppmaning att vara restriktiv med besök i allmänhet när det gäller besök från utlandsresenärer i synnerhet, säger Lars Höök, presschef på LRF.

LRF:s medlemmar, nära 80 000 lantbrukare i Sverige är oroade:

– Det är djupt oroväckande att man definitivt inte fått kontroll över detta i England. I dag har det första dokumenterade fallet dessutom kommit i Skottland, säger Lars Höök.

Oron har dessutom spridit sig till hela Europa. Flera europeiska länder bygger en fästning mot mul- och klövsjukeepidemin.

30000 slaktas i Frankrike

I Frankrike förbereddes under torsdagen slakten av 30 000 djur. I Portugal krävs att turister som kommer till landet tvättar fötterna i ett desinfektionsbad.

I linje med övriga Europa förberedde Jordbruksverket ytterligare åtgärder för att mota det hotande viruset.

– Eventuellt kommer de med hjälp av länsveterinärerna att se till att orter nära färjelägen får samtliga bilar desinficerade, det är en åtgärd som jag vet att man överväger, säger Lars Höök.

LRF informerar sina medlemmar om risker och nya åtgärder via sin hemsida och informationsutskick.

– Bönderna är självklart livrädda för att smittan ska föras in, säger han.

Hur stor är risken att mul- och klövsjuka ska spridas till Sverige?

– Det är en omöjlig fråga att svara på. Förutsatt att alla åtgärder och restriktioner följs så har vi en god chans att klara oss, det har vi ju gjort sedan 60-talet men det går inte att lämna några löften, säger Lars Höök.

Virusets spridning har givit effekter även utanför Europas gränser. I Thailand stoppas alla anländande europeiska turister med skinksmörgåsar i bagaget.

Annika Sohlander