Så lurade hon bankerna

Den förklädda bedragerskan svindlade till sig 600 000 - på 14 ställen

1 av 3
DAGEN FÖRE GRIPANDET Den 37-åriga bedragerskan filmas när hon begär saldo på Posten i Rotebro utanför Stockholm. Dagen efter grips kvinnan vid ett bedrägeriförsök i Rinkeby norr om Stockholm. Filmerna från post- och bankkontorens bevakningskameror används nu i polisutredningen mot kvinnan.
NYHETER

Ibland uppträdde hon i peruk och glasögon. Ibland i vit päls.

Hon misstänks ha lurat banker och Posten runtom i landet på drygt 600 000 kronor.

Men på Posten i Rinkeby åkte hon fast.

I höstas efterlyste polisen den 37-åriga bedragerskan.

Post- och bankkontor lade in varningstexter i databaserna. Det var därför hon kunde gripas på postkontoret i Stockholmsförorten Rinkeby.

Kassörskan berättar i polisutredningen hur en välklädd okänd kvinna den 24 januari kom fram till kassa tre med en uttagningsblankett på 28 000 kronor.

Kvinnan lämnade även fram ett körkort som id-handling.

Dataskärmen varnade

När kassörskan slog personnumret på körkortet i Postens databas kom det snabbt upp en varningstext på skärmen: Bedrägeriförsök.

Kassörskan förklarade för kvinnan att det inte fanns någon med det personnumret som hade körkort.

- Det ser du väl att det finns, svarade kvinnan och pekade på körkortet.

Kassörskan larmade polisen.

I villervallan försökte kvinnan fly, men fångades in av en ordningsvakt. Hon uppträdde, enligt ordningsvakten, så aggressivt han han måste bära henne tillbaka.

Polisen har kartlagt hur kvinnan har opererat på en mängd post- och bankkontor i Sverige. Det finns ett mönster över bedrägerierna och flera kassörskor berättar om en välklädd och proper kvinna, som uppträtt mycket balanserat.

Den 4 januari slog kvinnan till mot Nordbanken i Oskarshamn.

Hon hade ringt dit och berättat att de hade sorg i familjen. Mormor var död och hon måste nu fullfölja köpet av en sommarstuga. Hon skulle komma med flyget från Sundsvall.

På banken legitimerade hon sig med körkort och tog ut 210 000 kronor från ett kapitalkonto.

Hon var då klädd i en svart kappa, en mörk huvudbonad i "pott-modell" och en kassörska minns att hon hade en svart kavaj och svart under.

Två kassörskor kan nu peka ut kvinnan som den gripna misstänkta bedragerskan och en granskning av siffror och skrift på utbetalningsblanketter binder henne enligt åklagaren till brottet.

Kvinnan kan vara "målvakt"

Så har hon opererat genom Sverige: Märsta, Bålsta, Rinkeby, Sigtuna, Mariefred, Solna, Uppsala, Edsbro, Falköping, Enköping, Östhammar, Trollhättan, Rinkeby, Oskarshamn.

I förhören har kvinnan erkänt ett enda brott - försök alternativt grovt försök till bedrägeri när hon greps i Rinkeby den 24 januari.

I övrigt förnekar hon alla anklagelser och påstår att i Rinkeby kände hon sig tvingad av en man, men hon kan inte tala om vem han är.

Polisen arbetar med en teori om att det finns ett antal personer som planerar de ekonomiska brotten och väljer ut kvinnor som "målvakter" med uppdrag att hämta pengarna.

Lennart Håård

ARTIKELN HANDLAR OM