Snablar, vilken babyboom

Nu ska det födas elefanter i Sverige

Foto: PER-OLOF SVENSSON
Elefant skötaren Ingemar Norlin lyssnar efter ljud från Dudus mage. Den 11-åriga elefanten kan föda Sveriges första elefantbebis.
NYHETER

Det har aldrig fötts en elefant i Sverige.

Dudu, 11, ska ändra på det. Borås djurpark väntar tillökning i augusti.

Snart är det vår – och babyboom i Sveriges djurparker. Spända skötare gör allt för att inte störa löpande varghonor och häckande flamingor.

Mest nervösa är elefantskötarna i Borås.

– Det vore fantastiskt om Sveriges första elefant kunde födas här, säger avdelningschefen Bo Kjellsson.

Dudu är en afrikansk elefantko. Hon kom till Borås djurpark 1993 från Krugers nationalpark i Sydafrika. I slutet av 1999 betäcktes hon av elefanttjuren Kibo. Dräktigheten varar hela 22 månader.

– Födseln är väntad till augusti eller september och först då får vi veta vilket kön det blir på kalven. Men många komplikationer kan tillstöta, säger Bo Kjellsson.

Vilka då?

– Dudu kan drabbas av en förlossningspsykos och sparka ihjäl kalven. Och risken finns alltid att hon aborterar. En av våra andra elefanthonor gjorde det när hon var dräktig för två år sedan.

Dudu är en av fyra elefantkor i Borås djurpark. Hennes tre medsystrar spelar en viktig roll för att nedkomsten ska bli lyckad.

– I vilt tillstånd lever elefantkor i flock. Efter förlossningen brukar de andra honorna föra bort mamman för att lugna henne och skydda kalven. Därför är det mycket glädjande att Dudu fungerar bra i flocken, säger Kjellsson.

Väger 100 kilo vid födseln

Det syns inte att Dudu är dräktig. För att upptäcka det krävs ett mycket tränat öga.

– Man kan se att hennes juver växer och att hon är lite rundare på ena sidan. Elefantens graviditet accelererar mot slutet. Efter ett år är kalven inte större än en kanin, vid födseln kan den väga mer än 100 kilo.

Födda: små tigrar, kängurur och giraffer

Hans Österman