Svenskarna nobbar börsen

Nu vill vi spara säkert

NYHETER

I takt med att börsen faller ratar allt fler svenskar det otrygga aktiesparandet. I stället säkras pengarna i räntebärande värdepapper.

- Folk vill ha säkra placeringar, säger avdelningschef Erik Tedén på Riksgäldskontoret.

Riksgäldskontorets senaste sparform "Riksgäldsspar utan tidsgräns" introducerades i december. Den sparkontoliknande sparformen ger i dagsläget 3,75 procent i ränta. Enda kravet som ställs är att spararen sätter in minst 5 000 kronor och väntar på att pengarna förräntar sig. Sedan introduktionen har nära 1 miljard kronor rasat in i kontot, placerade av 6 000 svenskar.

Redan i januari var omflyttningen av svenskarnas sparpengar tydlig. Då redovisade fondbolagen själva siffror för nysparande, siffror som avslöjade att två tredjedelar av nyspararna valt att placera pengarna i räntefonder.

Erik Tedén på Riksgäldskontoret ser flera orsaker till sparsuccén. Största anledningen är naturligtvis den höga räntan. Börsraset som startade i mars förra året skakade många småplacerare och gör nu att fler söker säkra placeringar. PPM-valet gjorde dessutom svenskarna mer medvetna om vikten av att placera pengar. Dessutom menar Tedén att missnöjet över de svenska bankerna gör att spararna väljer andra sparformer.

Claes Thunblad