Mobiler totalförbjuds på skola

Elever fuskade med SMS-meddelanden under prov

NYHETER

Då eleverna avslöjades med att skicka SMS-meddelanden till varandra för att fuska på prov var måttet rågat. På måndag totalförbjuds mobilerna på Sandåkerskolan i Häljarp utanför Landskrona.

- Vi beslagtar alla telefoner som vi ser, säger läraren Morgan Jacobsson.

Skolledningen på Sandåkerskolan har tröttnat på elevernas mobiltelefoner. Eleverna har tagit emot samtal under lektionstid och under lektionerna förekommer det att eleverna spelar spel på telefonerna istället för att lyssna på läraren.

Provfusket var det som fick skolledningen att ta till hårdhandskarna.

- Vi var överens om att någonting måste göras. Missbruket måste stävjas så vi tar till den här åtgärden på prov, säger skolans rektor Margaretha Westman till Nordvästra Skånes Tidningar.

Inne i skolans lärarrum är mobilförbudet dagens samtalsämne.

- På högstadiet har var och varannan elev en egen mobiltelefon. Det känns trist då man är tvungen att avbryta en lektion för att en mobiltelefon ringer. Sedan måste man ju leta efter vilken mobil det är som ringer, säger högstadieläraren Morgan Jacobsson.

Förbudet, som införs på måndag, innebär att skolpersonalen har rätt att haffa elever som ertappas med att bära mobiltelefon. Telefonen beslagtas och lämnas till rektorn, där elevens föräldrar kan hämta ut den.

Får lärarna ha mobiltelefon?

- Nja. Vi ska vara restriktiva med mobiltelefonringandet. Men det finns inget absolut förbud för oss, säger Jacobsson.

På fredag träffas elevrådet på skolan. På dagordningen står mobiltelefonförbudet.

- De flesta eleverna har tagit detta lugnt och sansat. Men vi får se vad elevrådet kommer fram till, säger Morgan Jacobsson.

Enligt skolledningen har ungefär hälften av eleverna haft telefoner med sig till skolan. Sandåkerskolan har elever från årskurs ett till och med nio.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM