100 000 svenska gårdar spärras av

LRF-basen vädjar till alla att respektera restriktionerna

NYHETER

Sverige skärpte på fredagen skyddet för att slippa mul- och klövsjukan.

- Jag vädjar till svenska folket att de respekterar restriktionerna, säger LRF:s ordförande Hans Jonsson.

Bland annat inför LRF temporärt besöksförbud i ladugårdar och stallar.

Mellan 50 000 och 100 000 gårdar med klövbärande djur berörs.

Dessutom kom Jordbruksverket med en rad restriktioner. Grisar får inte utfodras med animaliskt matavfall och på fredagen blev det också förbud mot att föra in hö och halm till Sverige.

Jordbruksverket rekommenderar personer som ska resa till Storbritannien att inte besöka djurbesättningar. De som har varit där uppmanas att vänta i minst fem dagar innan de besöker svenska lantbruk.

De som varit i England med djurtransport bör desinficera sitt ekipage både ut- och invändigt och måste förstöra halm och hö som använts som strö under resan. Men det är inte aktuellt med några desinfektionsbad för fordon vid de svenska färjelägena.

- Men för bilister som varit i Storbritannien rekommenderar vi en ordentlig biltvätt, helst i en tvättautomat, när de kommer hem, säger Leif Denneberg, chef för djuravdelningen vid Jordbruksverket till TT.

Kasta mat

Redan tidigare gällde förbud mot att importera klövbärande djur från alla länder drabbade av mul- och klövsjuka. Obehandlade köttprodukter eller mjölkprodukter från dessa länder får inte heller föras in.

Det var också budskapet på de varningsskyltar som på fredagen sattes upp på Öresundsbron. Jordbruksverket är i full färd att trycka upp liknande skyltar till landets färjelägen och flygplatser.

På Landvetter flygplats i Göteborg stod till exempel en svart tunna och väntade på resenärerna med London-planet så att de kunde kasta mat de hade med sig.

Restriktionerna här hemma blir också kännbara, även för den som inte reser till England eller normalt har så mycket med lantbruk att göra.

Att åka och hälsa på släkt och vänner som har lantbruk blir inte lika otvunget längre.

- Det här innebär inte att man förbjuds att åka och hälsa på nära och kära, sade Hans Jonsson på fredagen.

- Men man ska inte gå in i ladugårdarna.

Jonsson kom på fredagseftermiddagen hem till Sverige från ett möte i Bryssel med andra bondeledare inom EU. Hans engelske kollega Ben Gill målade där upp en dyster bild av smittoläget.

- Situationen i England är inte under kontroll. Enligt Gill kommer det att bli värre först, innan det kan bli bättre, säger Jonsson.

"Pestsmittat"

I England hade köttmarknaden precis börjat återhämta sig efter BSE-krisen, när mul- och klövsjukan slog till. Fram till nu har minst 30 000 djur slaktats. Oron bland grannländerna är stor.

- Det är nästan som om England pestsmittats, säger Hans Jonsson.

Han är ändå optimistisk till att smittan inte når Sverige, om bara restriktionerna följs.

- Vi har inte haft någon djurimport från England och Irland, säger han.

Marit Paulsen, folkpartistisk EU-parlamentariker menar att ansvaret för att stoppa spridningen i betydande del ligger på de enskilda jordbrukarna.

- Hur duktig en regering än är så kan den inte tvätta dina skor, sade Paulsen apropå hur viktiga detaljer kan vara för att hindra den svåra smittan.

Tidigare artiklar

MUL- OCH KLÖVSJUKAN

TT