Priser på borätter på väg upp - igen

NYHETER

Priserna på bostadsrätter i Stockholm har vänt upp igen.

- Många har väntat med att sälja sina ombildade lägenheter till efter årsskiftet för att få lägre skatt, säger Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet.

Foto: URBAN ANDERSSON
Priserna ökar, främst på Östermalm och Södermalm.

Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad kyldes av i höstas. Den rekordsnabba prisstegringen på bostadsrätter mattades av och förbyttes på sina håll i prisfall. Nu har det vänt uppåt igen.

- Vi ser att bostadsrätter på Östermalm och Södermalm har blivit dyrare. Kungsholmen och Vasastan fortsätter att stå still, säger Lars Kilander.

Hyresrätterna säljs ut

På Södermalm och Östermalm hade kvadratmeterpriset ökat till 30 000 respektive 37 000 kronor i februari, enligt Mäklarförbundets statistik. Ökningen tros ha sin grund i att många hyreslägenheter ombildades till bostadsrätter förra året.

- När alla ombildade bostadsrätter säljs ökar omsättningen på marknaden. De som har sålt vill inte sällan byta upp sig till större lägenheter, helst i samma område. Därför har priserna ökat på Södermalm och Östermalm där många hyreslägenheter såldes ut förra året, säger Lars Kilander.

Hans Österman