Stopp för en miljon låtar

Napster förlorade striden om gratis musik på nätet

NYHETER

NEW YORK

Napster lovade i går att under helgen sätta in ett filter som stoppar nedladdningen av en miljon låtar.

Ett sista desperat försök från grundaren Shawn Fanning att rädda sin skapelse.

Förslaget lades fram i går under rättegångsförhandlingarna i San Francisco.

Foto: AP
DESPERAT FÖRSÖK RÄDDA SAJTEN Napsters grundare Shawn Fanning efter förhandlingarna i går. I ett försök att rädda sin sajt lovade företaget att sätta in ett filter som blockerar nedladdningen av en miljon låtar.

För nätsurfarna innebär det i praktiken att de mest populära låtarna inte längre går att ladda hem kostnadsfritt. Och för grundaren Shawn Fanning ett försök att rädda sin skapelse.

Allting som ligger på Billboards Top 100 Singellista och Top 200 Albumlista stoppas.

Avgift införs för nedladdning

Napster lovade också att senast i juli ta ut en avgift av alla som vill ladda hem musik från deras nätsajt. Och dessutom betala royaltys till skivbolagen.

Napsters kompromissförslag framfördes av stjärnadvokaten David Boies som skötte Al Gore juridiska strid för presidentposten .

- Napster jobbar dygnet runt för att få fram ett filter som ska blockera möjligheterna att ladda hem musiken gratis, sa Boise i ett försök att blidka domaren Marilyn Hall Patel.

Hon har uppenbarligen beslutat att ta helgen på sig för att fundera över hur hon ska formulera sitt domslut.

Det var hon som redan i somras försökte sätta stopp för Napster. En högre instans sa att hon hade rätt men att hon måste formulera om domslutet på ett sätt som ger Napster en chans att överleva.

Många skyndade att ladda musik

Napster har förstått att loppet är kört och har lagt fram flera kompromissförslag för skivindustrin som dock inte nappat.

Ändå ser det ut som Madonna och andra stjärnartister nu får rätt i sina krav att deras musik inte ska kunna laddas ner gratis.

Många konsumenter har förstått vad som skulle hända. Under gårdagen pågick en frenetisk nedladdning av musik från Napster. 8 500 konsumenter delade med sig av 1,7 miljoner titlar på bara en av Napsters 50 servrar.

Wolfgang Hansson