Så här lätt länsas ditt personkonto

Nordbanken-
kunder riskerar råka ut för bedragare

NYHETER

När den gripna bankbedragerskan väl hade sina offers personnummer, så var det enkelt att plocka ut över 600 000 kronor.

Alla hade sina konton på Nordbanken - där kontonumret är samma som personnumret.

Här lurar bedragerskan till sig 10 000 kronor I Märsta gick bedragerskan in på Posten och fick ut 10 000 kronor från någons personkonto. Bilden är från Postens övervakningskamera.

Den misstänkta 27-åriga bedragerskan har arbetat efter samma mönster: ett förfalskat körkort med en bild som liknar henne själv och personnummer på offret, som alla varit kvinnor.

- Min hustru hade sitt personkonto i Nordbanken, säger Björn Lindroth, jurist. Det är inga svårigheter att ta fram en människas personnummer.

Den sjätte december i fjol tog den misstänkta bedragerskan ut över 10 000 kronor från Eva Lindroths konto. Till sin hjälp hade hon ett falskt körkort, i Eva Lindroths namn.

100 000-tals har samma slags konto

Personkontot är det vanligaste kontot på Nordbanken för 100 000-tals människor.

Roland Olsson, Nordbankens vice vd, garanterade i går kväll att alla kunder som förlorat pengar på grund av bedrägerihärvan ska ersättas.

- Kunden riskerar inte att förlora något, säger han.

Hur kan det vara så enkelt att komma över kunders pengar?

- Anledningen är att bedragerskan har haft skickligt förfalskade körkort, säger Roland Olsson. Vägverket och vissa id-kort tillverkar inte tillräckligt säkra id-handlingar.

Finns det ingen risk i att kontonummer och personnummer är lika?

- Faran ligger i en falsk legitimation. Det är minst lika vanligt att en bedragare försöker att få ut pengar med ett annat kontonummer. Då går personen till kassan, legitimerar sig och säger att han eller hon vill ta ut pengar från sparkontot, men har glömt kontonumret.

Bör inte kontonummer och personnummer vara olika?

- Vi har gått ut till kunderna och sagt att de får välja om de vill ha något annat som kontonummer, enligt den nya personuppgiftslagen som föreskriver att man, för att få använda personnummer i olika sammanhang, måste ha kundens medgivande.

Polisen tror det är en liga

Polisen tror att den misstänkta bedragerskan arbetar i en liga. Kvinnan, som greps på Posten i Rinkeby, har bara erkänt ett bedrägeriförsök.

Lennart Håård