Förlamad efter bråk på rasten

Christoffer, 9, sparkades ner - rektorn vill inte polisanmäla

NYHETER

En skolkamrat misshandlade nioårige Christoffer svårt på lunchrasten.

Trots att han förlamades och förlorade känseln i benen uppmanade skolans rektor föräldrarna att inte polisanmäla - det skulle ge skolan dålig publicitet.

Foto: MIKAEL FRITZON HEGETHONS
KUNDE INTE RÖRA BENEN Christoffer, 9, blev nerslagen och sparkad av en annan elev. Men skolans rektor avrådde mamman Marie från att polisanmäla överfallet.

Misshandeln inträffade i förrgår i en skola i södra Sverige. En jämnårig kamrat sparkade Christoffer i ryggen upprepade gånger, hoppade på hans bröst och sparkade honom i skrevet.

- Det hände något konstigt i ryggen och mina ben bara vek sig, säger Christoffer. Det var när jag försökte komma undan som jag märkte att jag inte kunde röra på benen.

Han kördes med ambulans till sjukhuset där läkarna inte kunnat ta reda på vad som orsakade förlamningen.

Röntgen visade inte några skador på skelettet varför det troligen handlar om en blödning eller svullnad som påverkar nerverna i ryggen.

"Det är skolans ansvar"

- När vi kom in på akuten tittade han på mig och frågade: "Mamma, kommer jag aldrig kunna gå igen?", säger mamma Marie.

Mer än ett dygn efter misshandeln har Christoffer bara fått tillbaka en del av rörligheten i benen. Han är fortfarande vinglig och saknar viss känsel. Eftersom det inte är klarlagt hur skadad ryggen är får han ännu inte åka hem.

Trots det är Marie inte arg på den pojke som misshandlade Christoffer.

- Han har svårt att kontrollera sin ilska. Det är skolans ansvar att ge honom det stöd han behöver för att kunna fungera där.

Enligt henne ville rektor Royne Edberg att familjen inte skulle göra någon polisanmälan.

- Han försökte övertala mig eftersom det skulle ge skolan negativ publicitet, säger hon.

Pojken ska få extra stöd

Royne Edberg förnekar detta.

- De är i sin fulla rätt att polisanmäla. Jag frågade bara till vilken nytta det var eftersom allt polisen gör är att lämna över till de sociala myndigheterna, som jag redan kontaktat.

Han säger också att den aktuelle pojken ska få utökat stöd.

- En anställd kommer att finnas i hans närhet och hjälpa honom att kontrollera sin ilska när han är ute på rast, säger han.

Olle Castelius