Förtroendekris för partiledarna

Svenska folket skiter i vem som blir statsminister

NYHETER

Inte ens hälften av svenska folket vill att någon av partiledarna blir statsminister efter valet nästa år.

Kan förtroendekrisen beskrivas tydligare än så?

Foto: ANDERS DEROS
rena skräckläsningen Nya Gallupundersökningen visar att varannan svensk fullkomligt struntar i vem som blir statsminister. Tydligare än så kan inte förtroendekrisen uttryckas, menar Lena Mellin. Göran Persson och Gudrun Schyman får dock några röster.

Opinionsinstitutet Gallup kommer fram till valet i september nästa år varje månad att fråga svenska folket vem de helst vill se som statsminister. Den första undersökningen presenterades i går.

Skräckläsning för politikerna

Det är rena skräckläsningen. I alla fall för dem som är politiskt verksamma eller tror på det politiska systemet i den tappning som vi känner det. Alltså den parlamentariska demokratin grundad på ett starkt partiväsende.

Bara 43 procent vill att någon av de nuvarande partiledarna ska bli statsminister.

Knappt 16 procent vill att det blir någon annan. Exempelvis Carl Bildt eller Mona Sahlin.

Drygt 41 procent skiter fullständigt i vem det blir.

Nära sex av tio tycker alltså det är helt ointressant vem som blir statsminister eller vill ha någon som inte står till buds, det vill säga en person som inte leder ett riksdagsparti.

Svenska folket struntar i det

Tydligare än så kan knappast förtroendekrisen uttryckas. En stor del av svenska folket tar helt enkelt avstånd från politiken som den är utformad i dag. Den är så ovidkommande att man inte ens orkar engagera sig i frågan om vem som blir bäste statsministern.

Undersökningens utfall är inte smickrande för någon partiledare. Men utfallet varierar ändå i svärta.

Göran Persson. Var femte svensk ser helst att han sitter kvar. Sämst är stödet bland kvinnorna, bara 14,5 procent vill ha honom kvar. Stödet bland de egna är inte överväldigande men är ändå undersökningens bästa. Sex av tio sossar ser helst att Persson fortsätter.

Alf Svensson är den borgerliga partiledare som har störst stöd trots att han leder ett parti som bara är halvstort.

Gudrun Schyman. Hälften av hennes egna väljare kan tänka sig v-ledaren som statsminister.

Bo Lundgren har anledning att vara ledsen. Han leder Sveriges näst största parti och är därmed en naturlig statsministerkandidat. Trots det hamnar han först på fjärde plats på svenska folkets statsministerlista. Ännu mer illavarslande är att bara var tredje m-väljare helst ser honom i ledningen för landet.

Lars Leijonborg har det riktigt motigt. Bara en halv procent av väljarna i allmänhet och var tionde fp-väljare vill att han helst blir statsminister.

Miljöpartiets språkrör kan liksom Leijonborg helt räknas bort ur statsministerdiskussionen. Bara en promille kan tänka sig dem i Rosenbad.

Ingen centerpartist ingår i undersökningen. Det beror på att de för närvarande saknar ordförande.

Ingen av dem är värdig statsminister