Plan exploderade på Bangkoks flygplats

Inga svenskar skadade

Foto: AP
Planet som exploderade i förmiddags.
NYHETER

Thailands nyvalde premiärminister Thaksin Shinawatra skulle åka med planet till Chiang Mai i morse. Men strax innan han kom fram till flygplatsen exploderade planet.

En besättningsman dog och sju skadades.

Polisen utesluter inte attentat.

Foto: AP
Thailands Premiärminister Thaksin Shinawatra

Ett flygplan av typen Boeing 737 fattade eld och exploderade på Bangkoks flygplats på lördagsmorgonen ungefär klockan

9 på morgonen svensk tid.

Sju ur besättningen skadades och en besättningsman dog när de hoppade ur planet efter explosionen, enligt de första uppgifterna. Två vårdas fortfarande på sjukhus.

Planet hade 149 passagerare inbokade men inga fanns ombord.

Planet skulle köra premiärminister Thaksin till Chiang Mai i norra Thailand.

Explosionen kan ha varit ett attentat, men det är ännu inte fastställt. Enligt tidiga uppgifter utbröt branden när planet skulle tankas kort innan avgång men vid en presskonferens senare under lördagen hävdade polis och flygbolag att planet redan var tankat och att det var när besättningen skulle kliva ombord som explosionen inträffade. Något som troligen eldar på de spekulationer som redan finns om ett eventuellt attentat:

– Den thailändska polisen säger att de inte utesluter attentat, säger Christer Nilsson, Aftonbladets reporter i Bangkok.

Premiärminister Thaksin Shinawatra har tillträtt för bara någon vecka sedan. Han är en stenrik affärsman och mediemagnat liknande Berlusconi i Italien. Bland annat bildade han mobiloperatören AIS.

Premiärministern hade inte kommit till flygplatsen när explosionen inträffade.

– Vi måste avvakta utredningen. Jag vill tro att det var en olyckshändelse, sa han till thailändska journalister efter explosionen.

Hela inrikesterminalen stängdes av och utrymdes.

Svensken Ola Eriksson skulle med ett inrikesplan till Phuket när explosionen inträffade.

- Det vällde ut en massa rök och det uppstod oro bland resenärerna på flygplatsen, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

- Branden verkade svårsläckt. Flera utryckningsfordon kom till platsen för att hjälpa till att släcka, säger Ola Eriksson som själv är brandman.

Även Mikael Ek från Täby utanför Stockholm väntade på flyget från Bangkok till Phuket när explosionen inträffade.

– Det var kaos när vi kom in i terminalen. Det var väldigt rökigt och incheckningsdisken var stängd ett bra tag, säger han.

Flyget till Phuket blev försenat cirka tre timmar, en resa som tar en timme och 45 minuter.

- Jag såg resterna av vraket när vi åkte i väg, det var inte mycket kvar förutom ett kolsvart skelett som var avbrutet på mitten, säger han.

Explosionen och det förkolnade planet gjorde starkt intryck på Mikael Ek.

– Jag hade det jag nyss sett kvar i minnet när planet gick ner för landning i Phuket och jag kände av två stora luftgropar. Det var lite läskigt, säger han.

Cecilie Frödén, Annika Sohlander