Danmark: Misstänkt fall av mul- och klövsjuka

Resenärer till Sverige uppmanas att tvätta sina bilar

NYHETER

GÖTEBORG

Mul- och klövjukan kryper allt närmare Sverige.

Ett misstänkt fall upptäcktes i natt i Danmark.

I Göteborg uppmanas alla som kommer med bilfärjan från Storbritannien att tvätta sina bilar noga för att för hindra att smittan sprids hit.

Foto: ANDERS DEROS
MÅSTE TVÄTTA BILEN Tommy Sundberg som kom till Göteborg i går med båten från Newcastle i England uppmanades att tvätta bilen snarast.

Det misstänkta fallet upptäcktes på en gård i Lemvig i Danmark, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Gården delar foder med sex andra gårdar.

Danmark blev det fjärde landet i Europa där smitta misstänks.

Ett första prov under söndagskvällen visade sig visserligen vara negativt, men slutgiltigt provsvar kommer först måndag kväll.

Frankrike kan ha drabbats

Misstänkta fall rapporterades i går också från Belgien och Frankrike. Den aktuella gården i Belgien där en gris som kan vara smittad finns isolerades helt från omvärlden. På en gård i franska Loire-dalen misstänks flera får ha insjuknat i den ytterst smittsamma sjukdomen.

I Sverige ökar beredskapen för varje nytt fall som dyker upp i Europa.

Färjan Seaways Princess of Scandinavia kom till Göteborg från Newcastle, via norska Kristiansand. Ombord fanns cirka 5 600 passagerare och ett 3o-tal bilar.

Det var den första färjan från Storbritannien sedan mul- och klövsjukan bröt ut. På färjan fanns särskilda behållare för riskmaterial där resenärerna kunde göra sig av med köttprodukter de köpt i Storbritannien. Ingenting får föras in i Sverige.

Tommy Sundberg och Ulla Edberg har varit i Storbritannien i en vecka men har inte märkt mycket av uppståndelsen kring mul- och klövsjuka, utom i medierna.

- Nej, vi har hållit oss till de stora vägarna och inte kört in i några avspärrningar.

Norge desinficerar

Claes Lundgren, förste länsveterinär i Västra Götalands län, råder bilisterna från färjan att tvätta bilarna och inte glömma underredet.

- Alla bilar som körde av i Norge besprutades med desinfektionsmedel. Det hade väl varit säkrare? undrar Tommy Sundberg.

Men Claes Lundgren menar att det är meningslöst.

- Bilarna är smutsiga och då tränger inte desinfektionen in. Man måste ha en mekaniskt ren yta.

Aftonbladet lördag:

Lars Söderberg, Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM