"Det rök överallt efter smällen"

Svenske Mikael på Bangkoks flygplats när planet exploderade

NYHETER

BANGKOK

Thailands nyvalde premiärminister Thaksin Shinawat-ra skulle ha åkt med det här flygplanet.

Strax före start exploderade det.

- Det var rök överallt, säger svensken Mikael Ek som mellanlandade på flygplatsen.

Foto: AP / Matichon Newspaper
PREMI ÄRMINISTERN KOM UNDAN Thai Airwais Boeing 737 väntade på premiärminister Thaksin Shinawatra när det exploderade på Bangkoks flygplats i går. En besättningman dödades, men Shinawatra undkom oskadd. Polisen utesluter inte att explosionen kan vara en bomb.

Flygplanet, en Boeing-737, exploderade tolv minuter före start på Bangkoks internationella flygplats i går. En besättningsman dödades och ytterligare sju skadades när de hoppade ur det brinnande flygplanet.

Premiärminister Thaksin Shinawatra skulle ha flugit med planet till Chiang Mai i norra Thailand. Han var på väg fram till flygplatsen i bil när explosionen inträffade.

Flygplanet hade 149 inbokade passagerare, två av dem var premiärminister Thaksin och hans son Panthongthae. Ingen av dem hann gå ombord.

Premiärministern tror inte att explosionen var en olycka.

–  Explosionen måste ha utlösts av någon form av sprängladdning, sade Thaksin Shinawatra till ett pressuppbåd i Chiang Mai på söndagen.

- Det här var ett försök att skada någon. Jag vet inte om det var jag eller någon annan som var målet men så vitt jag vet fanns det inga andra viktiga personer bland de övriga passagerarna.

Han hävdade även att explosionen hade utlösts under de säten där han och hans son skulle sitta i främre delen av planet.

Kaos i terminalen

Efter explosionen stängdes hela inrikesterminalen av och utrymdes.

- Det var kaos när vi kom in i terminalen. Det var väldigt rökigt och incheckningsdisken var stängd ett bra tag, säger Mikael Ek från Täby utanför Stockholm.

Han landade på flygplatsen vid explosionen och fick vänta tre timmar innan inrikesplanet, som skulle ta honom till turistön Phuket, kunde avgå.

- Jag såg resterna av vraket när vi åkte i väg. Det var inte mycket kvar förutom ett kolsvart skelett som var avbrutet på mitten.

Den synen som gjorde starka intryck på Mikael Ek.

Synintrycken satt kvar

- Jag hade bilden kvar i minnet när planet gick ner för landning i Phuket och jag kände av två stora luftgropar. Det var lite läskigt.

Det exploderade flygplanet tillhörde Thai Airways. Olyckan är den värsta som drabbat bolaget sedan december 1998 då 101 människor dog när en Airbus störtade i södra Thailand.

Polisens tekniker kunde på söndagskvällen inte säga vad som utlöst explosionen.

Polisen utreder politiskt attentat

Christer Nilsson, Annika Sohlander, Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM