”Äntligen får jag heta Christina”

Transvestiten Eric vann över myndigheterna

NYHETER

Nu får Eric äntligen heta Christina.

Efter en hård kamp har han vunnit mot byråkraterna och fått rätt i domstol.

- Det betyder oerhört mycket, inte bara för mig utan också för många andra transvestiter, säger han.

Foto: ANDERS DEROS
SLIPPER LJUGA Nu får Eric heta Christina. En prejudicerande dom som kommer att få betydelse för många transvestiter. "När jag presenterar mig som Christina vill jag att det ska vara på riktigt, "säger han.

Domstolsbeslutet är unikt och kan bli prejudicerande.

Eric, 56, har varit transvestit i många år. Drömmen om att få heta Christina väcktes dock ganska nyligen när han började chatta på internet.

- Jag kände inga andra transvestiter tidigare. Men då upptäckte jag hur många vi är och fick mod att komma ut ur garderoben. Då insåg jag också att jag behövde ett kvinnligt namn, säger han.

Vill inte behöva ljuga

Men Eric ville att det skulle vara äkta, han ville inte behöva ljuga när han presenterade sig som Christina. Dessutom blev det förvecklingar, till exempel på Posten när han var klädd som Christina men legitimerade sig som Eric.

Och när han väl hade berättat om sin läggning för alla sina vänner, arbetskamrater och släktingar tog "Christina" allt större plats i hans liv. Nu är det bara på jobbet som han är Eric.

- Att komma ut som transvestit var en befrielse, som att hitta mig själv. Då blev det också viktigt att ha ett namn som var mitt på riktigt, säger han

Men Skattemyndigheten sa nej, Eric fick inte heta Christina. De menade att det inte passade en man och att det skulle vålla honom obehag.

Överklagade till länsrätten

Eric överklagade till länsrätten och hävdade att han är tillräckligt myndig att själv avgöra vilket obehag namnet skulle innebära. Länsrätten gick på Erics linje. När domen vunnit laga kraft kommer den sannolikt att utgöra ett prejudikat för en rad liknande fall.

- Det är många som hört av sig och gratulerat. Det är extra tillfredsställande att rätten tog frågan på allvar och inte ägnade sig åt det fördomsfulla tjänstemannatyckande som jag stött på tidigare, säger han.

Fotnot: Eric är ett fingerat namn.

Klär sig i andra könets kläder

Olle Castelius