Fyra döda i explosion på turistort i Israel

Sprängladdning vid busstation i rusningstid

NYHETER

Minst fyra personer, två män och två kvinnor, dödades och 66 skadades i en bombexplosion på en gågata i den israeliska kuststaden Netanya, skriver Jerusalem Post.

En av de döda var troligen attentatsmannen.

Foto: AP
Ortodoxa judar söker genom resterna efter explosionen i Netanya i morse, som krävde fyra liv, en av dem självmordsbombaren.

Explosionen inträffade mitt i rusningstid på söndagsmorgonen nära korsningen av gatorna Herzl och Weizmann, i centrala Netanya, som ligger i norra Israel mellan Tel Aviv och Haifa.

Mycket folk fanns i området, bland annat på busstationen som ligger alldeles i närheten av attentatsplatsen.

Polisen spärrade omedelbart av området och sökte efter flera laddningar, rapporterar AFP

Bomb på trottoar

Enligt de först uppgifterna var bomben placerad på en trottoar.

- Jag tror det var en sprängladdning exakt vid den övergångsställe där bussarna kör in till en hållplats, vid infarten till centrala busstationen, sade ögonvittnet Nisan Holder till Israels arméradio.

Men enligt vad Jerusalem Post senare uppgav var det en arabisk man med ryggsäck som är den misstänkte attentatsmannen. Han ville kliva på en av stadsbussarna men nekades. Då exploderade sprängladdningen på hans rygg och mannen omkom.

Enligt den israeliska arméradion dog tre personer omedelbart, en avled senare av sina skador och ökade dödssiffran till fyra.

Enligt israelisk radio var det fjärde dödsoffret en 85-årig man saom enligt obekräftade uppgifter har identifierats som någon typ av offentlig person.

Fyra personer. två män coh två kvinnor, omkom i attentatet och 66 personer uppgavs ha blivit skadade.

De skadade fördes till tre olika olika sjukhus, Laniado hospital i Natanya, Hillel Yaffe Hospital i Hadera och Meir hospital i Kfar Saba.

Attentatet intäffade under en av muslimernas heliga dagar Ida Al Adha, (ungefär uppoffringens dag).

Arafats styrkor för inblandning i dådet.

Strax efteråt försökte en grupp israeler lyncha en palestinier på en marknad i närheten. Mannen vårdades under söndagskvällen på sjukhus och hans tillstånd betecknades som allvarligt.

Uttalande från Hamas

Den radikala palestinska rörelsen Hamas gjorde kort efter explosionen ett uttalande där det hette att bomben i Netanya var ett led i motståndet mot Israels ockupation.

Däremot tog Hamas inte direkt på sig ansvaret för attentatet, rapporterar AFP.

Sharon till makten

Attentaten i Netanya kom bara en dag efter att Hamas framfört ett hot i ett flygblad. Hotet innebär att tio självmordsbombare från rörelsens militära gren är redo till aktion så snart Ariel Sharon, vald till premiärminister, har bildat regering och tillträder sin post som regeringschef. Det kan ske någon gång den kommande veckan.

- Då detta meddelande skrivs är över tio blivande martyrer redo att slå till mot sionismens djup med sina kroppar.

- Världen kommer att se det första dagen då brottslingen Sharon har tagit makten.

Hamas: Detta är självförsvar

En ledare för Hamas i Gaza, Abdel Aziz al-Rantisi, sade till AFP att detta slags attentat är "självförsvar och ett motstånd mot ockupationen och mot den sionistiska terrorn mot vårt folk".

- Det är svårt att veta vem som är ansvarig för denna modiga handling. Alla söner till vårt folk står enade för att försvara sitt land, sina rättigheter och sina heliga platser.

Även på andra håll i landet var det oroligheter under söndagen. Tre palestinier knivhöggs av en israelisk jude i ett snabbköp i Jerusalem, rapporterade polis.

Israels tillträdande premiärminister, Ariel Sharon, hävdade att den palestinske ledaren Yasser Arafat var inblandad.

- En del av herr Arafats mest lojala trupper deltar i dessa attacker. Det är mycket allvarligt, som vi ser det, sade Sharon.

TT-Reuters-AFP , Annika Sohlander