Polisen sprängde ”bilbomb” vid BBC

Nordirländska separatister misstänkta för dådet

NYHETER

LONDON

Den brittiska antiterrorpolisen befarar efter bombanslaget mot radio- och tv-bolaget BBC natten till söndagen att det kan bli en utdragen terrorkampanj.

Nordirländska separatister, motståndare till fredsprocessen, tros ha legat bakom attentatet.

Foto: AP
Den misstänkta bomben fanns i en taxi, som polisen skulle spränga tidigt i morse. Plötsligt flög bilen i luften och BBC:s byggnad intill fick en del skador. En person skadades.

Enligt polisen var det troligen "Verkliga IRA" som hade placerat ut den mycket kraftiga sprängladdningen utanför BBC-huset i västra London. Samma grupp har getts skulden för flera tidigare attentat. Denna gång skadades dock bara en person. Bomben hade placerats i en taxibil och detonerade samtidigt som polisens experter förberedde en "kontrollerad sprängning".

Enligt chefen för Scotland Yards terrorbekämpningsavdelning Alan Fry tyder mycket på att det var Verkliga IRA som låg bakom attentatet. Bomben innehöll uppemot sex kilo sprängämne.

Vill ha publicitet

- Detta är en organisation som är ute efter publicitet, och var kan man få sådan bättre än vid BBC-huset? sade han på en presskonferens.

- Det är ju en brittisk institution, en del av vårt etablissemang.

Enligt Fry utför Verkliga IRA dylika "mordiska attacker" i England därför att de väcker mycket större uppmärksamhet där än i Nordirland. Effekterna denna gång skulle ha blivit åtskilligt värre om inte radio- och tv-huset hunnit utrymmas, påpekade han. Nu krossades en del rutor i glasfasaden, taxin ramponerades och hus skakade inom en radie av ett par kilometer. En T-banearbetare fick skärsår i ansiktet.

- Det står alldeles klart att vi har med hänsynslösa terrorister att göra. De struntar i konsekvenserna av sina handlingar, fortsatte Fry.

Var på er vakt!

- Jag fruktar att vi kommer att få uppleva fler terrordåd de närmaste dagarna och veckorna. Det är absolut nödvändigt att alla är på sin vakt och rapporterar till polisen om alla mystiska paket och annat som de ser - men låter bli att röra dem, tillade han.

Innan söndagsnattens bomb exploderade hade enligt Fry "kodade varningar" lämnats till ett av Londons sjukhus och till en välgörenhetsorganisation.

En av polisens teorier är att bomben kan ha varit avsedd som hämnd för ett BBC-program i fjol, där misstänkta medlemmar av Verkliga IRA namngavs och utpekades som männen bakom bomben i Omagh i Nordirland i augusti 1998. Där dödades 29 människor. Över 200 skadades.

Bomber och raketer

Verkliga IRA bröt sig ur Irländska republikanska armén i mitten av 90-talet i protest mot att denna via sin politiska gren Sinn Fein deltog i fredsprocessen.

I Nordirland sade den protestantiske ledaren för provinsens samlingsregering David Trimble på söndagen att syftet med bombattentatet i London uppenbarligen var att skaka hans regering.

Verkliga IRA har tidigare tillskrivits bland annat en bombsprängning vid en brittisk vägbro i juni förra året, en annan vid en järnväg i västra London månaden därpå samt - den mest spektakulära attacken hittills - raketanfallet mot det brittiska kontraspionaget MI6:s högkvarter i september i fjol.

TT-Reuters