Napster fungerar precis som vanligt

– ingen blockering av kända artister under helgen

NYHETER

Miljoner Napster-användare kunde lugnt ladda ner låtfiler som vanligt under söndagen.

Trots att företagets advokat lovade i domstolen i fredags att ett antal låttitlar skulle blockeras redan under helgen så hände inget.

Men nerladdningen av gratis-musik dör inte med Napster.

Det filter som ska stoppa nerladdning av upphovsskyddad musik på Napsters servrar hade ännu inte börjat fungera under söndagen.

Miljoner människor som insett fördelarna med att ladda ner musik kostnadsfritt från nätet väntade oroligt under söndagen på vad domen i San Fransisco i Fredags skulle innebära.

Bara för att upptäcka att allt fungerade som vanligt.

Gallra ut en miljon titlar

Ännu märks inget av att företaget är förpliktigat att gallra ut en miljon låttitlar för att blidka skivbolag och domstolar, enligt AP. Som exempel hade företagets varken börjat blockera tillgången till Metallicas eller Dr. Dres låttitlar eller några av de andra titlar som skivbolagen krävt att Napster ska införa ett filter mot även fast Napsters advokat David Boies sade i rätten i fredags att filtret skulle börja införas under helgen.

Efter domslutet har Napsters webbservrar varit översvämmade av användare som vill passa på att ladda ner favoritlåtarna. Andra som brukar ladda ner musik via nätet förspillde ingen tid utan började genast leta efter andra gratis musik-tjänster.

Inte lätt att blockera

Napster skrev i ett meddelande på startsidan att arbetet med att blockera musikfilerna inte skulle bli lätt.

”Det är en komplex, teknisk lösning som är väldigt betungande för vårt system som kommer att försämra vår service avsevärt. Det kommer att innebära stora investeringar både vad gäller tid och pengar, löd meddelandet”.

Musikälskare tyckte att beslutet att införa ett filter var ett dåligt drag:

– Jag tror att det kommer att uppröra många och att de kommer att förlora kunder, sa 19-åriga Andrea Gordon från San Jose till AP.

Byta till andra system

Många säger sig vilja byta system om Napster får problem.

– Jag kanske slutar använda Napster och försöker hitta servicen på annat sätt, sa Alex Densmore, en 20-årig student vid UCLA.

Handeln med musik på internet förväntas inte dö med Napster, efterfrågan är alltför stor.

Under lördagen laddade över 11000 användare ner 2,2 miljoner låttitlar från Napsters 80 servrar. Speciellt intressanta var titlar som snart förväntas bli blockerade som Metallicas ”Unforgiven”.

Napigator, ett program som visar vilka napsterservrar som är i gång för tillfället, fick flera hundra tusen nya användare under lördagen

Vissa amerikanska advokater tycker att tiden är inne för skivbolagen att göra upp i godo med Napster. De hävdade att man genom att skrämma bort Napster inte blev av med problemet med gratis nerladdning men att den tar sig andra, osynliga vägar.

Annika Sohlander