De störtade ner i floden

Bussen knäckte bron - över 70 döda

1 av 4 | Foto: BBC
DIMMA OCH M ÖRKER FÖRVÄRRADE Räddningsarbetet i natt försvårades av tät dimma. Floden Douro steg flera meter under söndagen och ingen tros ha överlevt i den strida strömmen när bron mellan Castelo de Paiva och Penafiel i norra Portugal, till höger, störtade samman.
NYHETER

När den dubbeldäckade bussen var mitt på bron kollapsade den bärande pelaren.

Minst 70 människor följde med i djupet.

- Strömmarna i floden är mycket starka. Det fanns ingen chans att rädda en enda, säger José Barbosa vid polisen i portugisiska Porto till Aftonbladet.

Katastrofbron ligger i nordvästra Portugal ungefär 30 mil norr om huvudstaden Lissabon och cirka fyra mil norr om Porto.

Bron binder samman städerna Castelo de Paiva och Penafiel uppströms från Portugals näst största stad Porto.

Vid 21-tiden i går kväll gav en av brons pelare vika och bron kollapsade ungefär 50 meter ut i vattnet.

- Pelaren klarade inte strömmarna. Det har regnat väldigt mycket i Porto i dag, säger José Barbosa.

På bron fanns just då en dubbeldäckad buss med 67 människor och två andra fordon. De hann inte bromsa utan störtade över kanten. Antalet passagerare i bussen har bekräftats av bussbolaget.

Okänt antal offer i bilarna

- Bussen kom från Castelo de Paiva och passagerarna var också därifrån. Vi vet inte hur många som fanns i de andra fordonen. Det kan vara allt från två till tio, säger José Barbosa.

Kollapsen bevittnades av en man boende i trakten.

Myndigheterna satte genast i gång en stor räddningsoperation. Fem motorbåtar och 126 man skickades till katastrofområdet. Dykare från flottan var i natt på väg från staden Porto, fyra mil därifrån.

Bara en kropp har hittats

Under de tre första timmarnas sökande hade endast en kropp återfunnits. Sökandet efter övriga fortsatte men hoppet om att hitta några överlevande var närmast obefintligt, enligt polisen.

Strömmarna i floden är starka på grund av det höga vattenståndet.

Räddningsarbetet försvårades dessutom av tät dimma. Räddningsmanskapet sökte i genom flodens stränder med ficklampor i väntan på ett elaggregat till strålkastarna.

Vitor Moreira, rådgivare till flera svenska fotbollsproffs, däribland Fredrik Söderström, har åkt över bron flera gånger.

Floden har stigit nio meter

- Det är en gammal stenbro som har tre olika, parallella sektioner, säger han till Aftonbladet.

Moreira bor i Sverige och följde i natt katastrofen via portugisisk tv.

- Floderna har på en dag stigit upp till nio meter i området.