”Flickans död är en tragedi”

Stenmarks tränare kan dömas för 8-årings död i skidbacke

NYHETER

I morgon kan Torgny Svensson, mest känd som alpin landslagsledare under Stenmarks-epoken, dömas för vållande till annans död.

Tingsrätten i Sveg meddelar dom i ett mål som rör en åttaårig flickas död i en slalombacke i Björnrike i Härjedalen.

- Det är tragiskt det som hänt, men det var en ren olyckshändelse, säger Torgny Svensson.

Torgny Svensson, Stig Strand och Ingemar Stenmark 1980.

Han är nu vd för Vemdalsfjäll, som driver skidanläggningen i Björnrike, samt vice ordförande i Svenska liftanläggningars organisation, Slao.

Det var i Björnrike som flickan den 7 januari 1999 körde ur den pistade backen och ner i en bäckravin. Flickan slog sig så illa mot några stora stenar att hon avled.

Fann inga bromsspår

En polisutredning gjordes och enligt den går flickans skidspår rakt ur backen utan bromsspår, utan att hon försökt att svänga.

- Vi kan inte förstå annat än att flickan inte tittade efter hur hon åkte. Kanske hon tittade bakåt efter sina föräldrar, kanske tittade hon åt sidan på något annat, säger advokat Rolf Lohse, Östersund. Han är försvarare för Torgny Svensson och den medåtalade platschefen i Björnrike, Ville Welin.

Chefåklagaren Sune Andersson, Östersund, valde efter polisutredningen att åtala de två ansvariga för slalombacken. Han yrkar på dagsböter vid en fällande dom.

- Det är viktigt att få klarhet i hur stort ansvaret är för en skidanläggning. Det är principiellt viktigt eftersom det inte finns någon direkt lagstiftning som reglerar detta.

- Jag vill att domstolen ska avgöra vilka säkerhetskrav som kan och ska ställas, säger Sune Andersson.

Torgny Svensson:

- Det går aldrig att uppnå total säkerhet i en skidbacke. Det finns tyvärr ingen nollvision. Det finns det inte i övriga livet heller.

- Om vi hade sett platsen där flickan åkte av som en farlig del av backen så hade vi självklart skärmat av den.

Flickan hade åkt i backen många gånger. Olyckan inträffade i slutet av nedfarten där backen planar ut mot liftstationen. Lutningen är svag och farten brukar inte vara så hög där.

Intressant för alla skidbackar

Målet är mycket intressant för alla skidbackar i Sverige. Fälls Torgny Svensson och Ville Welin betyder det att säkerheten måste höjas avsevärt.

- I det här fallet hade det inte hjälpt med säkerhetskäppar eller markeringar. Det hade behövts ett nät à la tävlingsbacke. Men hägnar man in backarna så kan en falsk säkerhet uppstå som gör att farterna ökar och det är inte alls bra.

- Och frågan är om vanliga skidåkare vill ha det så. Vi har en väldigt hög säkerhet i backarna redan nu, säger Stig Lundkvist, ordförande i SLAO.

Om Torgny Svensson och Ville Welin fälls så ser Stig Lundmark gärna att domen överklagas.

- Jag tror att vi minst behöver ett hovrättsutslag, men gärna ett i Högsta domstolen, för att få reda på vilken säkerhet som ska gälla, säger Stig Lundkvist.

31 dödsolyckor i svenska backar

Per-Iwar Sohlström