Mul- och klövsjukan spred sig till Frankrike

Ryttarstjärnan: Vi hade tur som hann hem över Öresundsbron i tid

NYHETER

Sent i går kväll kom bekräftelsen:

Mul- och klövsjukan har spridit sig till Frankrike.

Risken för att Öresundsbron ska stängas ökar nu för varje timme.

- Vi hade tur som hann hem i tid, säger den svenska ryttarstjärnan Jan Brink.

Foto: PatriCk Persson
öresundsbron i natt Den här gången gick det bra men Jan Brink och Katarina Skarestad fruktar att de inte kan delta i nästa världscupstävling om Öresundsbron stängs. "Vi hade faktiskt tur som hann ut ur Frankrike i tid. Flera av dem som tävlar i hopp har nog fastnat", säger Jan Brink som rider hästen Björsells Briar.

Aftonbladet träffade Jan Brink och Katarina Skarestad på Öresundsbron i natt. Då var de på väg hem från dressyrtävlingarna i Paris.

- Vi var tvungna att köra genom Luxemburg eftersom Belgien är stängt för djurtransporter. De som tävlar i hopp hann antagligen inte ut ur Frankrike i tid, säger han.

Trots att de brittiska myndigheterna reagerat snabbt och slaktat en lång rad djurbesättningar ökar nu risken för att sjukdomen ska sprida sig till resten av Europa.

Smitta i Frankrike bekräftat i går

Tre misstänkta fall har redan påträffats, ett i Danmark, ett i Belgien och ett i Frankrike. I går kväll bekräftade de franska myndigheterna att fårfarmen i Roche-la-Molière utanför Lyon verkligen är drabbad.

Blodproven från Belgien och Danmark kommer i dag eller i morgon.

Mul- och klövsjukan är den allvarligaste och mest smittsamma djursjukdomen i dag. Om den får fäste i Europa hotas köttproduktionen i hela EU, kostnaderna kommer att uppgå till mångmiljardbelopp.

I Belgien, Frankrike, Holland och Tyskland har myndigheterna därför slaktat hela besättningar av framför allt får efter misstanke om smitta, trots att inga bekräftelser kommit.

Måste upprätta skyddszoner

Inom EU finns det en gemensam lagstiftning för hur man ska agera om länderna drabbas. Gårdar ska isoleras, djur ska slaktas, smittvägar ska spåras och skyddszoner ska upprättas.

Danmark är litet och risken för att Öresundsbron ska hamna innanför en sådan skyddszon är stor. Då stängs den sannolikt för de flesta transporter.

Även om det misstänkta fallet i Danmark är falskt innebär det inte att vi har klarat oss. Viruset är livskraftigt och sprids lätt, även med vinden.

Om Sverige drabbas kommer myndigheterna att ta polisen till hjälp för att upprätta skyddszoner, kontrollera transporter och övervaka isolerade gårdar.

- Vi har beredskap att snabbt agera vid ett utbrott, säger Leif Dennerberg, chef för djuravdelningen på Jordbruksverket.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM