Ansvarige ministern avgick i förmiddags

70 döda när bro kollapsade i Portugal

1 av 3
NYHETER

Portugals minister för offentliga arbeten, Jorge Coelho, avgick i förmiddags som en direkt följd av brokatastrofen i går kväll.

Coelhos departement ansvarar för landets väg- och järnvägstransporter.

Minst 70 människor följde med i djupet när den dubbeldäckade bussen var mitt på bron och den bärande pelaren kollapsade.

- Strömmarna i floden är mycket starka. Det fanns ingen chans att rädda en enda, sa José Barbosa vid polisen i portugisiska Porto till Aftonbladet i natt.

Katastrofbron ligger i nordvästra Portugal ungefär 30 mil norr om huvudstaden Lissabon och cirka fyra mil norr om Porto.

Bron binder samman städerna Castelo de Paiva och Penafiel uppströms från Portugals näst största stad Porto.

Vid 21-tiden i går kväll gav en av brons pelare vika och bron kollapsade ungefär 50 meter ut i vattnet.

- Pelaren klarade inte strömmarna. Det har regnat väldigt mycket i Porto i dag, säger José Barbosa.

På bron fanns just då en dubbeldäckad buss med 67 människor och två andra fordon. De hann inte bromsa utan störtade över kanten. Antalet passagerare i bussen har bekräftats av bussbolaget.

Samtliga omkomna i broolyckan vid floden Douro var portugiser. Ingen kom från utlandet, meddelade myndigheterna enligt DPA.

Minister avgår efter olyckan

Den 200 meter långa och tre meter breda byggdes för 116 år sedan. Den var då avsedd för kreatursdragna kärror, och knappast anpassad för dagens tunga biltrafik.

Okänt antal offer i bilarna

- Bussen kom från Castelo de Paiva och passagerarna var också därifrån. Vi vet inte hur många som fanns i de andra fordonen. Det kan vara allt från två till tio, säger José Barbosa.

Kollapsen bevittnades av en man boende i trakten.

Myndigheterna satte genast i gång en stor räddningsoperation. Fem motorbåtar och 126 man skickades till katastrofområdet. Dykare från flottan var i natt på väg från staden Porto, fyra mil därifrån.

Bara en kropp har hittats

Under de tre första timmarnas sökande hade endast en kropp återfunnits. Sökandet efter övriga fortsatte men hoppet om att hitta några överlevande var närmast obefintligt, enligt polisen.

Strömmarna i floden är starka på grund av det höga vattenståndet.

Räddningsarbetet försvårades dessutom av tät dimma. Räddningsmanskapet sökte i genom flodens stränder med ficklampor i väntan på ett elaggregat till strålkastarna.

Vitor Moreira, rådgivare till flera svenska fotbollsproffs, däribland Fredrik Söderström, har åkt över bron flera gånger.

Floden har stigit nio meter

- Det är en gammal stenbro som har tre olika, parallella sektioner, säger han till Aftonbladet.

Moreira bor i Sverige och följde i natt katastrofen via portugisisk tv.

- Floderna har på en dag stigit upp till nio meter i området.

Många offer för brokatastrofer

BRO-KATASTROFEN

Jens Kärrman, Hans Österman, Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM