35 döda i muslimsk stenkastningsritual

Kulmen idag för årlig Meckavandring

NYHETER

35 personer dog i samband med en stenkastningsritual i Saudiarabien i dag.

Ritualen är en del av vallfärden till Mecka, hajj.

Foto: AP
Den årliga pilgrimsvandringen till Mecka lockar miljontals människor ut på vägarna.

I dag kulminerar hajj, muslimernas pilgrimsfärd till Mecka. De troende samlas på den plats där profeten Muhammed höll sin sista predikan och tog avsked av nationen år 632.

Mer än två miljoner muslimer utförde den symboliska steningen av djävulen på ett fält utanför Mecka, skriver nyhetsbyrån AP.

Panik utbröt

Panik utbröt i samband med ritualen, och 35 människor klämdes och trampades till döds i tumultet, skriver TT-AFP. Saudiarabiens officiella nyhetsbyrå rapporterar att 23 av de omkomna var kvinnor och 12 män.

Dessutom skadades ett hittills okänt antal människor.

Detta kunde ske trots att myndigheternas kontroll i år var stenhård. Man ville inte ha någon upprepning av vallfärden 1998, då mer än 100 pilgrimer trampades till döds under steningsritualen.

Stor risk för olyckor

Stenkastningen har varit olycksdrabbad genom åren. Värst var det 1990, då 1 426 pilgrimer dödades. Risken för att olyckor ska inträffa är stor beroende på att så många människor samlas på samma plats.

Ritualen går ut på att våg efter våg av pilgrimer kastar småsten på tre pelare som ska föreställa djävulen. ”I Guds namn, Gud är stor”, upprepade de gång på gång.

Efter ritualen slaktas en mängd djur som offer åt Allah.

Alla muslimer som har råd och möjlighet förväntas vallfärda till Mecka åtminstone en gång i livet.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM