Svenskarna flyr glesbygden

Flyttlassen går till storstäderna

NYHETER

Svenskarna flyr stora delar av Småland och i stort sett samtliga norrlandsstäder. Men även Örebro och Värmlands län avbefolkas.

Värst är det i Gällivare

- Ska man bo i Gällivare ska man vara besatt av snö eller jakt, säger Robert "Robinsson-Robban" Andersson, utflyttad Gällivarebo.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
LÄMNADE GÄLLIVARE Robban Andersson, känd från tv-såpan Robinson, var en av många som lämnade Gällivare, Sveriges mesta utflyttningskommun.

Statistiska centralbyrån, SCB, presenterar i dag flyttningsnettot i landet. Alltså hur många personer som flyttar in, respektive ut i förhållande till invånareantalet.

Hela 190 av landets kommuner brottas med ett flyttningsunderskott under den senaste femårsperioden. Värst är det inte helt oväntat i Norrbotten och i Västernorrland. Gällivare uppvisar den största utflyttningen i landet. Men också stora delar av Örebro, Värmlands län och Småland räknas numera till utflyttningskommuner.

Boklöv: Jag flyttade som 16-åring

En av dem som flytt Gällivare är backhopparen, världskuppvinnaren och mannen bakom den rådande v-stilen, Jan Boklöv, 35.

- Jag flyttade redan som 16-åring och började backhoppargymnasiet i Önsköldsvik. Sedan träffade jag min fru och flyttade till Stockholm.

- Jag förstår de som flyttar. Alla vill väl inte gå under jorden och jobba i gruva, säger Jan Boklöv, som sedan i julas bor i Luxemburg.

Stockholm vinnare

97 av landets kommuner har under den senaste femårsperioden haft ett flyttningsöverskott, visar siffrorna från SCB. Den stora vinnaren är Stockholm, där samtliga kommuner i länet har fler inflyttade än utflyttade. Värmdö kommun ligger överst på listan med inflyttningskommuner.

Tre karlar på varje tjej

- Är man 25 år och karl har man ett val. Att flytta till en storstad där det händer lite, eller bo kvar i Gällivare och förbli ungkarl. Det går tre karlar på varje tjej däruppe, säger "Robinsson-Robban", som flyttade till Stockholm i samband med att han deltog i tv-programmet "Expedition: Robinsson".

…och härifrån drar vi

Kommuner med högst utflyttningsnetto i promille av medelfolkmängden 1996-2000:

Hit flyttar vi…

Claes Thunblad