”Kvinnor tar för lång barnledighet”

Danmarks jämställdhetsminister: Det drabbar deras karriär

NYHETER

Kvinnor tar ledigt alldeles för länge när de får barn. De borde fundera över vad det innebär för karriären.

Den kontroversiella åsiktssalvan avlossas av Danmarks jämställdshetsministern Lotte Bundsgaard (s).

- Hon borde försöka få med sig männen, i stället för att sänka kvinnorna, säger Inger Segelström, ordförande för (s)-kvinnorna.

Det är i den danska tidningen Politiken som den danska jämställdhetsministern för fram sina åsikter om barnledighet. Hon gör det inför den Internationella kvinnodagen som infaller på torsdag.

- Själv skulle jag aldrig drömma om att stanna hemma två gånger ett och ett halvt år om jag hade två barn. Det är inte så smart för samhället att vi har en grupp som är borta så länge från arbetet. Kvinnor betraktas som instabil arbetskraft, säger Lotte Bundsgaard till tidningen Politiken.

”Gammalmodigt utspel”

Hon säger sig vilja pressa männen att ta sitt ansvar för barnledigheten, men varnar samtidigt kvinnorna för att stanna hemma längre än nödvändigt.

Riksdagskvinnan Inger Segelström (s) klassar ut jämställdhetsministerns utspel som ”gammalmodigt”.

- Det är en stark överdrift att påstå att kvinnors karriärer drabbas på grund av barnledighet. Få arbetsgivare resonerar så i dag. Men framför allt tycker jag att den danska ministern sparkar på fel kön.

”Hon borde rikta sig till männen”

- Det vore bättre om hon riktade sig till männen. Det enda sättet att komma tillrätta med de här problemen är att kvinnor och män delar på ansvaret för barnen, och här är det männen som felar, menar Inger Segelström.

Vilket råd skulle du ge till mödrar som känner att barnledigheten skadar karriären?

- Gör upp med mannen. Dela upp barnledigheten. Som samhället ser ut i dag utgör den här frågan basen i ett förhållande.

Vad gör man med männen som vägrar att stanna hemma?

- Lämnar dem.

Inger Segelström och Socialdemokratiska kvinnoförbundet strider för en utbyggnad av föräldraförsäkringen till 18 månader. De dagar som kommer till, utöver dagens 450 ersättningsdagar, skulle då öronmärkas för männen, menar (s)-kvinnorna.

- I dag är det endast 12 procent av männen som tar ansvar för sina barn och tar ut föräldrapenning. Det är här problemet ligger för kvinnors karriärmöjligheter, säger Inger Segelström.

Claes Thunblad