SAS nyanställer 5000 personer

Kabinpersonal, lastare och försäljare ska rekryteras fram till 2004

NYHETER

Flygbolaget SAS köper vingar för pengarna.

Man investerar 30 miljarder i nya flygplan och nyanställer 5 000 personer för att klara expansionen.

Företaget måste växa, annars tappar man luften.

Parallellt med bakslaget i Marknadsdomstolen, där SAS tvingas backa angående bonussystemet, spänner flygbolaget musklerna och laddar för den största expansionen i sin egen historia.

Antalet passagerare ska växa från 25 miljoner förra året till 35 miljoner år 2005.

- Under 10-15 år har vår interkontinentala verksamhet inte vuxit alls. Vi har tappat marknadsandelar på de långa flygningarna, säger Ulf Thorné. presschef på SAS.

På bordet ligger drygt 30 miljarder. Pengarna används i huvudsak till flygplan och ny personal som ska klara den växande trafiken.

Planerar köpa in sju plan

År 2004 kommer SAS att ha köpt in sju helt nya fyrmotoriga Airbus A340. Planen kostar en miljard kronor styck och tar 261 passagerare.

Dessutom köper man tre Airbus A330, lika stora och dyra som A340 men med två motorer.

Förutom detta har man option på ytterligare sju stora Airbus, två- eller fyrmotoriga.

- A340 kommer främst att gå till Asien. Det tar mer bränsle än det tvåmotoriga planet. A330 kommer att gå på Nordamerika, säger Ulf Thorné.

"Kan handla om mer folk"

Sammanlagt ska 5 000 personer, främst kabinpersonal, lastare och försäljare, nyanställas för att klara den växande trafiken fram till 2004. Hur många som hamnar i Sverige respektive Danmark och Norge är inte klart.

- Under den här tiden har vi också ganska stora avgångar av naturliga skäl. Så det kan handla om mer folk, säger Ulf Thorné.

Totalt jobbar drygt 30 000 personer inom SAS Scancinavia. Av dessa är cirka 28 000 knutna till flygbolagsdelen. Antalet nyanställda kan öka med cirka 1 500 personer som väntas gå i pension eller lämna SAS av andra skäl inom de närmaste åren.

Caroline Olsson