Operation ska bota Anders Berglunds snarkande

Radiovågor ny och enkel metod

NYHETER

Nu ska det bli slut på oljudet hemma i tv-stjärnan och musikern Anders Berglunds sängkammare.

I dag lägger han sig på operationsbordet för att med hjälp av en ny metod bli av med ett av familjens problem - Anders Berglunds snarkande.

– Min fästmö är väldigt glad för det här, säger han.

Foto: JONAS BILBERG, Grafik: PAUL WALLANDER
"MIN FÄSTMÖ ÄR VÄLDIGT GLAD" Tv-stjärnan och musikern Anders Berglund tar hjälp av en ny metod för att bli av med familjens nattliga gissel, hans snarkningar. I dag lägger han sig på operationsbordet för att opereras med en ny amerikansk metod. Själv har Berglund inte störts av sitt snarkande, men omgivningen drabbades desto värre. "Min fästmö är väldigt glad över operationen", säger han.

Anders Berglund snarkar när han sover. Högt och ljudligt.

– Själv har jag inte störts så mycket av oväsendet, men min omgivning har gjort det, säger han.

Snarkandet har tilltagit de senaste åren och nu, efter att ha läst om en ny metod i Aftonbladet, har han valt att göra något åt det.

Första operationen gjorde han i december och i dag har han återigen tid hos doktor Björn Meder i Stockholm.

– Björn har varit halsläkare på Operan och forskat kring det här med snarkningar i många år. Jag har stort förtroende för honom, säger Anders Berglund.

Bränner in ett ärr i gomseglet

Tillsammans har de studerat hans sömnvanor och valt att använda en helt ny och smärtfri metod för att stoppa snarkandet.

Med hjälp av radiovågor i en nål bränner Björn Meder ett litet ärr i Berglunds gomsegel och gomtappar så att de skrumpnar ihop.

– Man kan säga att man skotar hem seglet. När det blir mindre och stramare låter det också mindre om snarkaren, säger Björn Meder.

Operationen är över på några minuter, den kräver inget annat än lokalbedövning och påverkar inte rösten.

– Jag räknar faktiskt med att kunna sjunga redan i dag, säger Anders Berglund.

Det enda han kommer att känna av är en trötthet när bedövningen släpper. Han kommer också att få lite svårt att svälja och halsen svullnar upp.

Efter en vecka har gomseglet krympt så pass att snarkandet minskar. Anders Berglund kommer att märka att nätterna blir lugnare och att han sover bättre.

”Smärtfri och ger ett bra resultat”

– För att inte tala om vad bra min fästmö kommer att sova. Hon är väldigt glad för att jag går igenom de här operationerna, säger Anders Berglund.

För läkaren Björn Meder är operationen - trots att metoden är ny - rutin.

– Den är bra för patienter som lider av den typ av snarkning som är socialt störande men medicinskt ofarlig. Den är smärtfri och ger bra resultat.

Närmare en miljon svenskar, både män och kvinnor, lider av snarkning.

– Den som snarkar natt efter natt kan föra ett våldsamt oljud och åker till slut ut från sängkammaren, säger Björn Meder.

Så långt har det inte gått för Berglund:

– Jag har fått ligga kvar - trots allt, säger han.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM