Sveriges EU-ledarskap tre gånger dyrare än Belgiens

NYHETER

BRYSSEL

Svenskarna betalar tre gånger så mycket för att vara ordförande i EU som belgarna.

När de tar över klubban i sommar sjunker kostnaden rejält.

Foto: LARS OTTOSSON
Anna Lind är utrikesminister under tiden som Sverige är ordförande i EU – ett ordförandeskap som kostar skattebetalarna 846 miljoner kronor.

Halvåret som EU:s ordförande kostar svenska skattebetalare 846 miljoner kronor. När Belgien tar över den 1 juli sjunker kostnaden till 288 miljoner.

– Vi har en tradition att hålla ekonomiskt blygsamma ordförandeskap i EU, säger Koen Vervaeke, talesman för utrikesminister Louis Michel.

Därför blir det dyrare i Sverige:

Möten över hela landet

Sverige har valt att hålla 80 möten på 44 olika orter för att hela landet ska känna sig delaktigt. Mötena är inte koncentrerade till orter med fasta konferensanläggningar. Svenska regeringen hyr alla lokaler.

– Det är klart att det hade varit billigare att hålla alla möten på Älvsjömässan i Stockholm, säger Svante Hådell på UD:s presstjänst.

Resor

är en stor post i den svenska budgeten. Många möten äger rum i Bryssel dit svenska ministrar och tjänstemän reser. Här sparar belgarna givetvis en peng.

Belgiens utrikesminister passar dessutom på att träffa många av sina EU-kolleger när de samlas i New York under FN:s generalförsamling i september.

Varje medlemsland betalar dock självt för alla sina resor till mötena i Sverige.

Ovana

Det är stor skillnad på att leda EU-arbetet för första gången och ha dokumenterad ordförandevana.

– Vi kan musiken redan och vi behöver inte visa upp oss. Men för Sverige är det en fantastisk möjlighet att presentera sig och det är klart att man vill att det ska vara perfekt första gången, säger Koen Vervaeke.

Belgien ska stå värd för två toppmöten, i Gent och Laeken.

Emily von Sydow

ARTIKELN HANDLAR OM