”Retad, liten och ständigt rädd”

Så beskrivs 15-åringen som sköt ihjäl två

NYHETER

I amerikanska media kallas han "Gunman" –revolvermannen.

Av vänner, klasskamrater beskrivs den tanige Charles Andrew Williams, 15, som retad, liten och ständigt rädd.

Han ville visa att han fanns – och att han vågade.

Foto: AP
15-årige Charles Andrew Williams hånades för sin smala kroppsbyggnad och drömde om att nå respekt hos kamraterna. I går tog han med sin revolver till skolan och sköt ihjäl två.

Massakern på Santana High School i södra Kalifornien skakar just nu hela den amerikanska befolkningen. Samtidigt växer en allt tydligare bild av den kallblodige ”revolvermannen” fram. Bilden av en 15-årig pojke som alltid blev retad. En pojke som hånades för sin smala kroppsbyggnad som drömde om att nå respekt hos skolkamraterna.

Älskade att åka skateboard

Men det finns även en annan bild av Charles Andrew. Han älskade att åka skateboard och var ständigt ute på gatorna tillsammans med sina skateboardvänner.

- Han var trevlig, han var rolig, en person som aldrig skulle kunna göra något sådant här, säger skoleleven Shannon Durrett, som känt Charles Andrew sedan i somras.

"Vi trodde han skojade"

Flera elever hade hört Charles Andrew skryta om att han ägde ett vapen, en 22-kalibrig revolver. Men ingen hade trott att detta vapen skulle bli hans desperata försök att sätta sig i respekt. Han hade visserligen talat om det – senast i helgen - men ingen tog honom på allvar.

- Han hade berättat att han tänkte ta med sig en revolver till skolan. Men vi trodde att han skojade, säger en av skolans elever, Neil O`Grady, 15, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt O`Grady hade den mobbade skoleleven nyligen bestulits på två av sina rullbrädor. Men ingen vill tro att skottdramat skulle vara en hämnd för detta.

Offren 14 och 15 år

Vid halv tiotiden på måndagsmorgonen, lokal tid, öppnade Charles Andrew eld inne på skolan. 14-åriga Bryan Zuckor dog ögonblickligen av skotten. Randy Gordon, 15, träffades och avled senare på sjukhus. Ytterligare 13 människor skadades av 15-åringens skottsalvor, däribland två tillsynslärare och en vakt. Charles Andrew låste sedan in sig på en av skolans toaletter för att fylla på revolverns magasin. Uppgifter talar om att han fyllde på sin revolver vid minst två tillfällen.

"Han log innan han sköt"

- Han såg sig omkring och log. Han avlossade ytterligare två skott och gick tillbaka in, säger eleven John Sharp.

När polisen hittade gärningsmannen inne på en toaletten släppte han sin revolver och gav upp.

- Det var bara jag,, förklarade Charles Andrew, enligt polisen.

I enlighet med kalifornisk lag kommer den 15-åriga gärningsmannen troligen att behandlas som en vuxen.

Claes Thunblad