Dagen efter-piller blir receptfritt

NYHETER

I april blir det så kallade dagen efter-pillret receptfritt.

- Det här medlet ska folk kunna ha hemma i badrumsskåpet, precis som plåster, säger Arne Victor, gynekolog på Läkemedelsverket.

Samtidigt ökar antalet fall av gonorré, hiv och klamydia i Sverige.

Dagen efter den flammande förälskelsen. Dagen efter kvällen då du struntade i att fråga om kondom.

Då är det meningen att du ska använda det akuta p-pillret, som blir receptfritt i april.

Skjuter upp ägglossningen

Arne Victor, gynekolog på Läkemedelsverket, förklarar att pillret inte fungerar om man redan är gravid. I stället skjuter det upp ägglossningen, så att risken för att bli gravid minskar i några dagar.

Pillret är effektivare ju snabbare kvinnan tar det - vilket är en av anledningarna till att Läkemedelsverket nu gör det receptfritt.

Ska minska antalet aborter

En annan - den främsta - är att minska antalet aborter.

- Man ska ta pillret när förälskelsen slår till. Tanken är att folk ska kunna ha det hemma, precis som plåster eller huvudvärkstabletter.

- En mamma ska kunna säga till sin tonårsdotter, som kanske blir förälskad litet då och då, att pillret finns i badrumsskåpet om du behöver det. Man kan också tänka sig en oerfaren studentska som träffar en snygg kille och att de inte tänker på att använda kondom, säger Arne Victor till Aftonbladets internetupplaga.

Kort sagt: pillret ska användas vid enstaka sexuella kontakter. När huvudet inte lyder kroppen.

- Vi har väl alla varit i den situationen att attraktionen är så stark att man skiter i att skydda sig, säger Arne Victor.

Könssjukdomar ökar

På Smittskyddsinstitutet pekar epidemiolog Malin Arnborn på att antalet fall av sexuellt överförbara sjukdomar ökar kraftigt i Sverige.

Något pillret inte skyddar ett dugg mot.

- Könssjukdomarna ökar och det gjorde de redan innan det här pillret släpptes fritt, säger Malin Arnborn.

Antalet fall av gonorré var till exempel 62 procent fler under andra halvåret 2000 jämfört med samma period ett år tidigare.

Malin Arnborn säger att visst händer det att människor inte "tänker efter före", och har oskyddat sex med främmande personer.

- Men det är ju en typsituation då man ska använda kondom, säger hon.

Fakta/akut p-pillret "Norlevo"

Maria Saving