Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ingen klarhet om uppgifterna om taktiska kärnvapen

Frågan togs aldrig upp när Anna Lindh mötte Colin Powell

Utrikesminister Anna Lindhs möte med USA:s utrikesminister Colin Powell i Washington på tisdag kväll blev inte så laddat som väntat.

Frågan om nya taktiska kärnvapen i Östersjöprovinsen Kaliningrad - missiler riktade mot Europa - togs enligt Anna Lindh över huvudtaget inte upp.

- Jag frågade den ryske utrikesministern Igor Ivanov om detta vid ett möte för två veckor sedan men han förnekade då att uppgifterna var sanna. Då finns det inget ytterligare jag kan göra, säger Anna Lindh till Aftonbladet.se direkt från Washington.

Hon berättar också att frågan om de taktiska kärnvapen som påstås finnas i Kaliningrad inte togs upp alls under mötet med Colin Powell.

- Men det visar att den även den här frågan om taktiska kärnvapen måste diskuteras vidare. Jag ska ta upp den igen på fredag då jag möter Ivanov igen, säger Anna Lind som reser hem till Sverige via Island på onsdag kväll.

 

– Om det finns kärnvapen i Kaliningrad så är detta en rysk, mycket hård markering mot Baltstaternas inträde i Nato, säger överste Leif Kihlsten, Rysslandsexpert vid försvarshögskolan.

 

Rysslands president Vladimir Putin har kategoriskt dementerat alla uppgifter om att det skulle finnas nya kärnvapen i Östersjöprovinsen Kaliningrad. Uppgifterna började sippra ut i början av januari och har sedan dess blivit allt mer detaljerade. Nu uppger flera källor inom Nato och den amerikanska regeringen till Svenska Dagbladet att den ryska presidenten ljuger, och att det svenska utrikesdepartementet med Anna Lindh i spetsen väljer att köpa lögnerna.

Med hjälp av spionsatelliter har USA kunnat följa hur kärnvapnen fraktas med specialtåg till S:t Petersburg, för att sedan till sjöss fraktas slutdestinationen - ett flygfält i Kaliningrad.

Fotografier på kärnvapen

Anna Lindh mötte den amerikanske utrikesministern Colin Powell i egenskap av företrädare för det svenska ordförandeskapet i EU. Ett av de ämnen hon förberett sig för att ta upp var frågan om ”ickespridning av kärnvapen och nedrustningen”. Enligt amerikanska regeringskällor har Colin Powell tagit fram en stor mängd fotografier och kartor inför mötet med Anna Lindh. Bevismaterial som förstärker påståendet om kärnvapenmissiler 40 mil från den svenska gränsen.

– Man kan fråga sig varför EU inte reagerar mer, dessa vapen är ju faktiskt riktade mot Europa, inte mot USA, säger en Nato-tjänsteman till SvD.

Känslig tidpunkt

De amerikanska påtryckningarna kommer vid en, ur svensk synvinkel, känslig tidpunkt. På fredag träffar Anna Lindh Rysslands utrikesminister Igor Ivanov i Stockholm. Den 23 mars äger det informella EU-toppmötet i Stockholm rum, då president Vladimir Putin själv kommer till Sverige.

De experter inom det svenska försvaret som aftonbladet.se talat med utgår från att Ryssland kan ha kärnvapen i Kaliningrad. Men ingen vill bekräfta eller dementera uppgifterna om nya, taktiska vapen i området.

”Området gammalt krigsbyte”

– Det finns inga militära skäl för att ryssarna skulle förvara kärnvapen i Kaliningrad. Området måste ses som ett avskuret område, ett gammalt sovjetiskt krigsbyte, som knappast är intressant ur militär synvinkel, säger Överste Leif Kihlsten vid försvarshögskolan.

    Hur uppfattar du uppgifterna från USA?

– Om det finns kärnvapen i området så är det en mycket hård markering mot Baltstaternas eventuella inträde i Nato. Anna Lindh måste hur som helst föra ett mycket öppet samtal kring de här misstankarna när hon möter Vladimir Putin den 23 mars.

 

Med anledning av president Putins besök i Stockholm hölls en utfrågning i regeringskansliet under förmiddagen. Men inte heller Stefan Noreén, ambassadör vid statsrådsberedningen ville kommentera eventuella nya taktiska kärnvapen i Kaliningradområdet.

Claes Thunblad
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet