Här får du svenskt kött på tallriken

NYHETER

Svenska riksdagen får garanterat svenskt kött.

Men i Stockholms skolor är det inte lika noga varifrån köttet kommer.

Aftonbladet har kartlagt nötköttets ursprungsland. Skola för skola.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
INGET NÖT i KISTA Nälstaskolan i Kista är en av de kommunala skolor i Stockholm som nästan slutat med att servera nötkött. Anledningen är att många föräldrar hört av sig och varit oroliga efter de senaste BSE-larmen. Sofie Einarsson, vikarierande husmor på Nälstaskolan, visar upp en garanterat nötköttsfri lunchtallrik.

Förra veckan avslöjade Aftonbladet att maten de svenska riksdagsledamöterna får är garanterat svensk. Det utländska köttet går i stället till bland annat skolorna.

Aftonbladets kartläggning av samtliga kommunala grundskolor i Stockholm visar att alla inte kan garantera svenskt nötkött.

- Vi har nästan tagit bort nötköttet helt och hållet, säger Sofie Einarsson, vikarierande husmor på Nälstaskolan i Kista.

Kalops har blivit kycklinggryta. Blandfärs har blivit fläskfärs. Och korv har blivit fisk. På många skolor i Stockholm har rätterna med nötkött blivit sällsynta.

"Bara en rätt med nötkött på sju veckor"

- För ett halvår sedan hade vi kanske fem rätter på en sjuveckorsmeny. Nu är det en nötfärsrätt, säger Britt Andersson, husmor på Blackebergs och Södra Ängbys skola.

I veckan ska det serveras köttfärssås. Gjord på lammfärs.

- Protesterar inte barnen blir det lammfärssås i fortsättningen.

Många föräldrar har hört av sig till skolorna. Och barnen själva är rädda för att smittas av BSE.

- Ända ner i sju-åttaårsåldern undrar barnen. De är oroliga och har sett bilder på tv. Fast mest tycker de väl synd om djuren, säger Britt Andersson.

"Inte säkert att den kommer från nötkött"

Ingen vet om rädslan för BSE-smittan är befogad eller inte. Ännu vet man inte hur de människor som fått sjukdomen har smittats.

- Det är inte ens säkert att den kommer från nötkött, säger Kajsa Gustavsson, veterinärinspektör på Livsmedelsverket i Uppsala.

Åsa Kristoffersson