Åkte båt – för skattepengar

Rosengren får taxibåten till sommarstället betald

NYHETER

Näringsminister Björn Rosengren tar båttaxi till sommarstället.

På skattebetalarnas bekostnad.

Förra året blev det 30 taxiresor till och från Fåglarö.

Foto: ROLF ADLERCREUTZ
VILL INTE KOMMENTERA Båttaxin från Skeppsdals brygga till Fåglarö i Stockholms skärgård har haft näringsminister Björn Rosengren som passagerare 30 gånger förra året. Sammanlagt kostade det skattebetalarna 4 000 kronor. Ministern själv vill inte kommentera resorna till sommarstället.

Det är huvudsakligen på fredagar och helger som Björn Rosengren åker statsrådsbil till Skeppsdals brygga. Därefter fortsätter transporten med båttaxi till sommarstället på Fåglarö i Stockholms skärgård.

– Han är alltid mån om att få kvitton, eftersom det är på arbetstid han åker. Han kommer med limousin när han åker över till landet, säger Björn Jansson, ägare till BJ Båttransporter.

Näringsministern har fått sina resor betalda när han varit på väg hem från eller på väg till en tjänsteresa eller annan tjänsteförrättning.

Aftonbladets granskning visar att fjolårets båtresor sammanlagt kostade skattebetalarna drygt 4 000 kronor. Åtta av tio resor gjordes på fredag, lördag eller söndag.

Några särskilda regler för resor till sommarbostäder för statsråden finns inte. Vad som specificeras är resor till och från bostaden.

Björn Rosengren vill inte själv kommentera båttaxiresorna till sommarstället. Det överlåter han till sin pressekreterare Lars Georgsson.

”Har rätt att åka statsrådsbil”

– Detta är enbart tjänsteresor. Han har då rätt att åka med statsrådsbil från Arlanda till den brygga där båten går. Det finns ingen annan möjlighet att ta sig till den ö där han är på sommaren än med lokal taxibåt, säger Georgssson.

Varför har han inte en egen båt, det är ju bara två sjömil?

– Men det har han inte.

Förmånsbeskattas han? Det är ju en privat resa eftersom det är till sommarstället och inte till bostaden.

– Nej, det är det inte. Den saken har vi haft uppe med rättschefen på departementet just för att det inte ska föreligga minsta lilla tveksamhet.

Så sommarstället räknas alltså som bostad?

– Det är bostad. Ja, det är det.

Och rättschefen på departementet har godkänt det?

– Yes.

Har ni kollat med skattemyndigheten?

– Jag utgår ifrån det, tjänsteresor är ju inget som förmånsbeskattas.

Inte ens om det går till sommarstället i stället för till bostaden?

– Men på sommaren är det här ju hans bostad.

Fast resorna har ju gjorts mellan februari och oktober?

”Det är rena tjänsteuppdrag”

– Han har rätt att åka till det ställe där han för tillfället bor. Just för att sådana här frågor är så känsliga har vi en särskild bevakning på Björn Rosengrens reseräkningar.

Men är det verkligen moraliskt riktigt att åka taxibåt till sommarstället på skattebetalarnas bekostnad?

– Nej, det är det inte om han gjorde det för sitt höga nöjes skull. Men det är på det viset att han med jämna mellanrum blir ombedd att kanske vara med i något tv-program eller att han är inne på riksdagen. Det är rena tjänsteuppdrag, säger Lars Georgsson.

30 resor på ett år

Leif-Åke Josefsson, Jessica Ritzén