Bush besöker Sverige

NYHETER

WASHINGTON. George W Bush kommer till Sverige och Göteborg. Det första besöket någonsin av en sittande amerikansk president.

Anna Lindh fick beskedet direkt av sin amerikanske kollega Colin Powell.

- Jätteroligt och en stor framgång för det svenska ordförandeskapet i EU, säger utrikesminister Anna Lindh på språng till Vita huset.

Bill Clinton kommer inte till Stockholm som planerat i mitten av mars.

Hello Sweden -

snart kommer jag!

Förmodligen landar George Bush på Landvetter med sitt Air Force One på morgonen den 14 juni.

Han kommer att ha Colin Powell med sig och i hans följe finns 13 andra jetplan fyllda med mediafolk och Bush administration, totalt omkring 2 000 personer

Han stannar max ett dygn, kanske till och med kortare.

Och hans besök kommer att vända upp och ner på Göteborg.

Enligt Göteborgs Posten ska presidenten på på hotell SAS Radisson på Södra Hamngatan (före detta Sheraton) och hans möten med Sveriges och EU:s regeringschefer genomförs hos landshöving Göte Bernhardsson i hans residens på samma gata.

Bush besök tvingar nu flera andra EU-delgationer att maka på sig från SAS Radisson.

Från flygplatsen blir det en välbevakad kortege in til stan och besöket ställer nu än hårdare krav på säkerheten kring toppmötet.

Secret Service tar över

Det kommer sannolikt inte att räcka med 1 000 extra poliser och amerikanska Secret Service kommer att ta över en stor del av säkerhetsarrangemangen.

- Beskedet vi fått är att Vita huset vill ha ett möte i Sverige mellan EU och USA så det troliga är att det blir under EU-toppmötet, säger Anna Lindh.

Definitivt besked väntas under de närmaste dagarna. Så fort ett datum bekräftats drar detaljplaneringen i gång.

- Det kommer att vara en stor säkerhetsapparat kring besöket, säger utrikesrådet Sven-Olof Petersson. Vi behöver veta hur många som kommer i Bushs sällskap, hur länge dom stannar och en rad praktiska saker.

USA:s utrikesminister Colin Powell gav Lindh de glada beskedet i början av deras möte i går på UD i Washington.

Sverige har ända sedan början av ordförandeskapet i EU försökt få besked om Bush ville komma till Sverige. Ambassaden i Washington har med jämna mellanrum tagit upp frågan med amerikanska UD.

Tänker ta upp handelsfrågor

För Anna Lindh blev klartecknet en välkommen framgång under USA-visiten som talesman för EU:s utrikesministrar. Intresset från media i hela Europa var stort.

Anna Lindh ser Bushs besök som ett bra tillfälle att lösa några av fnurrorna mellan EU och USA.

- De svåra handelsfrågorna skulle må bra av framsteg, säger hon. Men det handlar också om att lägga upp gemensamma strategier för kampen mot den organiserade brottsligheten, förstörelsen av kärnvapen och andra frågor av gemensamt intresse.

"Det här har vi arbetat för länge"

Vad kände du när du fick beskedet om Bushs besök?

- En väldig glädje. Det här är ju någonting vi arbetat för länge och önskat oss.

Anna Lindh hinner inte svara på fler frågor. Hon är redan sen för ett möte i Vita husets med Bushs utrikespolitiska rådgivare Condoleezza Rice.

Bush får hon vänta med att träffa tills presidenten anländer till Sverige.

Affärstidningen Dagens Industri lyckades inte locka den förre amerikanske presidenten till detta datum då han också besöker Köpenhamn.

Däremot kan det hända att Clinton dyker upp i slutet av maj för att hålla sitt välavlönade föredrag. Förhandlingar pågår. (Aftonbladet)