Mobilförbud – ofta en fråga om trivsel

NYHETER

Din mobiltelefon kan få ett flygplan att störta.

En påslagen mobil kan också störa viktiga medicinska apparater på sjukhus.

Men de flesta förbud mot mobiltelefoner handlar mer om trivsel än säkerhet.

Häromdagen dömdes en tysk man till böter i Danmark. Han vägrade stänga av sin dator när planet rullade ut på Kastrups startbana.

Kaptenen blev slutligen tvungen att vända planet och överlämna mannen till polisen.

- Radiovågorna kan störa flygplanets instrument. Det finns fall där man misstänker att en mobiltelefon varit orsaken till olyckstillbud, säger kapten Thomas Lantz på SAS till Aftonbladet.se.

- Det är väldigt osäkert om och när det kan inträffa störningar. Men eftersom man inte kan säga säkert att det inte kommer att hända, så förbjuder man det helt.

Mobilförbuden sprider sig

Jo, de flesta stänger nog av mobilen när de ska upp i luften. Men skyltarna där du ombeds stänga av din telefon sprider ut sig allt mer.

De kan hänga på posten, hos optikern, på apoteket, på sjukhus, på krogen och ombord på flygplan.

Både bank- och postkontoren hänvisar på skyltarna till att mobilerna kan störa den tekniska utrustningen.

Men vid en snabb rundringning visar det sig att så inte alls behöver vara fallet.

”Kan upplevas som störande”

- Det är väldigt lätt och effektivt att säga att det handlar om säkerhetsskäl, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Föreningssparbanken.

- Men att vissa kontor valt att förbjuda telefonerna handlar nog mer om att kan upplevas som störande att det ringer. Det påverkar inte våra system.

Inte heller Postens datasystem kommer att få fnatt om du inte efterlever mobiltelefonförbudet.

- Personalen säger att det kan få skärmarna att flimra till litet. Dessutom har vi fått höra från våra kunder att mobiltelefoner kan upplevas som ett problem om man är känslig mot elektriska apparater, säger Lena Rydenstam, informationsansvarig på Posten.

Totalförbud på Sahlgrenska

Sjukhusen har länge varit en plats där man uppmanats stänga av mobiltelefonen. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg råder totalt mobilförbud, vilket det inte längre gör på alla sjukhus.

Medicinska apparater kan störas, och det är därför viktigt att ha telefonen avstängd på till exempel intensivvårdsavdelningen.

- Man kan inte säga till folk att om det kommer en person med droppapparat emot dig så stäng av mobilen. Därför har vi ett generellt förbud, säger Dan Holmsten, medicinteknisk chef på Sahlgrenska.

Men lugn - släktingen som ligger på intensiven lär inte dö om du glömt stänga av telefonen under besökstid.

- Nej, visst kan utrustningen störas. Men på en sådan avdelning är patienterna ständigt övervakade och säkerheten hög, säger Dan Holmsten.

Maria Saving