”Jag vill samla landet regionalt och socialt”

NYHETER

Hon har köpt en etanolbil för att spara miljön. Och hon åker taxi, men inte särskilt ofta.

Här kan du läsa hela chattet med Maud Olofsson, kvinnan som blir centerns nästa partiledare.

Foto: ÅKE ERICSON

Maud Olofsson säger: Hej! Det här är Maud Olofsson. Välkomna!

Gollum säger: Varför blir du en bättre partiledare än Daléus?

Maud Olofsson säger: Det är svårt för mig att beskriva eftersom jag själv är inblandad. Mina fördelar är väl att jag är engagerad i de frågor som centerpartiet är engagerarad i.

Smeagol säger: Klarar centern riksdagsspärren nästa val?

Maud Olofsson säger: Jajamän!

Albert säger: Vad blir parollen i nästa valrörelse? ”Det här är Maud?”

Maud Olofsson säger: Ja, vi har ju inte bestämt alla paroller än. Men det kommer att finnas tre viktiga ord, livskraft, livskvalitet och självbestämmande.

Mr Burns säger: Mycket bra presskonferens som fick oss centeranhängare att känna vind i seglen, men varför alltid denna vaghet i frågan om centerfeminism?

Maud Olofsson säger: Jag vet inte om jag tycker det. Man kan ju titta på vilken betydelse feminismen haft i vårt eget parti. I dag har vi fyra kvinnor i ledande positioner. Det betyder väl att partiet värderat kvinnors kompetens på ett positivt sätt.

Frank, Norrbotten säger: Grattis! Jag blev lite orolig när jag lyssnade på webbradion, du vill väl inte ha en sosse regering efter nästa val?

Maud Olofsson säger: Nej, vi har ju sagt att vi vill byta regering och att vi vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val - om det blir den majoriteten.

högern säger: vilka frågor kommer du att driva främst ?

Maud Olofsson säger: Jag vill samla landet regionalt och socialt. Jag vill att vi ska ha en utveckling i hela vårt land, med bättre IT-kommunikationer, mer högre utbildning, bättre vägar och rikt kulturliv. Socialt: lägre skatt för låginkomsttagare, mer pengar till de psykisk

Jansson säger: Vad tycker du om aktivitets garantin för arbetslösa och att man ska tvingas att flytta ifrån familj för jobb ?

Maud Olofsson säger: Ja, framför allt tycker jag att arbetsmarknadspolitiken måste bli mer inriktad på individer. Alla åtgärder, om de heter aktivitetsgaranti eller vad det än heter, riskerar alltid att bli så fyrkantig. Vårt parti vill decentralisera makten över pengarna mer

Ior säger: Tror du verkligen att de borgerliga har ett regeringsalternativ? Det har väl inte funkat förrut...så varför skulle det funka nu? Två av partierna, ni och FP klarar ju nästan inte %-gränsen....

Maud Olofsson säger: För det första så har vi ju jobbat i regering tillsammans förut. Jag har själv jobbat i regeringskansliet under den perioden och det gick bra. Sedan har vi inte val förrän om 1,5 år och min ambition är att centern ska ha ett bättre resultat än senaste val

Lowlife säger: Hej! När började du intressera dig av politik?

Maud Olofsson säger: Jag gick med i cuf när jag var 14 år. Men mamma och pappa har alltid diskuterat politik med oss hemma, har jag förstått nu. Jag är glad att de gjorde detta, för de har gett mig en demokratisk skolning som heter duga och de tog alla debatter med stor respe

Tina21 säger: vill man ha något sagt i politiken tala med en man,vill man ha något gjort be en kvinna...är det något du tror på?

Maud Olofsson säger: Ja, jag tror att vi både kan säga och göra bra saker som kvinnor. Jag brukar beskriva mig själv som samhällsentreprenör i politiken och jag vill få något gjort. Jag är resultatpolitiker.

natan säger: Vad kommer du att ha i lön.

Maud Olofsson säger: Som det är nu har jag samma lön som riksdagsledamöterna, det är runt 40 000 i månaden. Jag har inte ägnat mest tid åt att fundera över lönen och det är inte därför jag tar det heller. Jag tror att min lön blir densamma som nu.

börje säger: Ska homosexulla få adoptera barn?

Maud Olofsson säger: De ska ha rätt att bli prövade, det ska alla ha.

Röd säger: tycker inte du att centern har spelat ut sin roll??

Maud Olofsson säger: Nej, definitivt inte. Titta på livsmedelsfrågorna i dag. Centerpartiet har blivit hånade för att vi velat ha ett svenskt jordbruk som kunnat producera bra matkvalitet. Vi ser i dag hur bra det var att vi ändå kämpat för det, för vi kan känna oss ganska tr

EU säger: Hej! Skulle centern kunna samarbeta med sossarna likväl som moderaterna.

Maud Olofsson säger: Det viktiga för oss är att nå resultat med vår politik. Om socialdemokraterna vill rösta på våra förslag i riksdagen kommer vi inte att neka dem. Inte något annat parti heller.

Frank, Norrbotten säger: Kan inte centerpartiet gå ut i en jättestor reklam kampanj och markandsföra dig, för du är nog ganska okänd ändå?

Maud Olofsson säger: Jo, men jag tror att jag måste marknadsföra mig ordentligt. Jag kommer att lägga ner mycket tid på att vara runt om i landet om jag blir vald. Och jag behöver hjälp från alla distrikt och avdelningar i att presentera mig. Jag tror att det planeras något i

börje säger: varför ska en stockholmar rösta på C?

Maud Olofsson säger: Därför att man får en bättre miljö. Om trycket minskar på Stockholm kan man få mindre bilkörer, mindre köer till vården, till sjukvården, fler gröna lungor. Kort sagt en levande stad också.

Hell Bajen säger: För att få in lite nytt liv i diskussionen så undrar jag:Maud, är du intresserad av fotboll?

Maud Olofsson säger: Ja, det är jag. Men jag är inte så kunnig. Det är mer min man och mina barn, även min dotter, som spelat fotboll. Vi har ett bra fotobollslag i Bygdeå.

RoberT01 säger: Vad tycker du om nuvarande statsminister ? Tror du att du kan ta över den rollen ?

Maud Olofsson säger: Ja, jo men jag tycker väl att Göran Persson är bra som person. Men jag kritiserar hans politiska gärning. Och centerpartiet vill ta över makten och gärna ha statsministerposten också. Vi har ju tradition på det.

Breen säger: Vad anser du om det rasistiska partiet Sverigedemokraterna?

Maud Olofsson säger: Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker det är förfärligt när intoleransen sprider sig. Och jag tror att om vi skapar en trygghet för människorna, om man är trygg själv, då kan man också känna trygghet med olikheter. Det är det viktiga, att lägga en

dady säger: vad tycker du, skall politikerna ha högre lön än fabriksarbetarna?

Maud Olofsson säger: Jag tycker att man ska värdera de politiska uppdragen. Det krävs ganska mycket. De här posterna och andra poster måste betalas vettigt åtminstone för att vi ska få några att överhuvud taget ta dessa uppdrag. Men det är mer än lön som räknas. Arbetsvillkor

Patrik32 säger: Kommer det att susa upp några skandaler kring Dig: typ Bodströms narkotikaaffärer och svart städhjälp? *ler*

Maud Olofsson säger: Jag är varken bättre eller sämre än någon annan. Jag har levt ett normalt liv med dumheter och bra saker i lagom mängd. Den som levt i 45 år utan att ha begått misstag ljuger. Det är genom misstagen man lär sig i livet. Men några stora skandaler har jag i

Fridolf säger: Hur ska du locka unga väljare?

Maud Olofsson säger: Ja, att finnas i de miljöer där ungdomar rör sig och att prata så att ungdomar förstår - och prata om sådant som ungdomar är intresserade av.

kristina säger: stannar du kvar som centerledare om centern ramlar under 4%?

Maud Olofsson säger: Jag tänker inte i de banorna. Jag har ett annat fokus. Centern ska bli ett stort och inflytelserikt parti.

boris säger: vill du att sverige ska lämna EU?

Maud Olofsson säger: Nej. I en internationell värld är det bra med internationellt samarbete. EU är ett bra samarbetsorgan. Men man måste fundera på vad man ska samarbeta om. Där kan man behöva vara tydligare.

Mr Burns säger: Du skriver att skillnaden mellan dig och Daleus är att du är engagerad i det centern är engagerad i, var inte Daleus engagerad i centerfrågor menar du?

Maud Olofsson säger: Nja, jag beskrev hur jag själv var. Andra får recensera Lennart Daléus.

rulle säger: hur kan du ställa upp i en regering med M - ett parti som alltid trampat på de utsatta

Maud Olofsson säger: Jag vill skapa en annan majoritet, därför att även en socialdemokratisk regering trampar på de utsatta.

Anders säger: Vilken global miljöfråga tycker du är den viktigaste?

Maud Olofsson säger: Ja, det är ju klimatfrågan. Alltså alla utsläpp och så som hotar vårt klimat. Jag har beställt en etanolbil för att dra mitt strå till stacken.

Anders(45) säger: Hur ska energiförsörjningen se ut om fem år tycker du?

Maud Olofsson säger: Mer alternativ. Alternativ energi som sol, vind och biobränsle. Och jag hoppas vi avvecklar kärnkraften.

peter i Karlstad säger: Det är ju viktigt med mediautrymme i politiken. Har ni funderat på att skaffa en "Björn Rosengrentyp" för att få mer utrymme i media?

Maud Olofsson säger: Haha, nej jag är inte avundsjuk på socialdemokraterna för att de har Björn Rosengren! Nej, vi vill ha mediautrymme av andra skäl.

lena säger: varför fick daleus aldrig någon chans. när siffrorna dök fick han en spark i baken av partiet i stället för uppmuntran

Maud Olofsson säger: Ja, det är ju svårt att säga. Men Lennart valde ju själv att avgå, därför att han kände att han inte hade tillräcklig ork att vända trenden. Och jag har respekt för det valet.

Kalle säger: Vad tänker centern göra med bensin skatten? (evas calf)

Maud Olofsson säger: Vi har ju föreslagit lite olika saker. Dels höjt reseavdrag för arbetsresor, till 20 kronor. Sedan landsbygdsavdrag för områden som inte har kollektivtrafik. Och vi har sagt att man ska titta på eventuell differentiering av bensinskatt, för att få en rät

boris säger: är det rimligt att stänga kärnkraftsverk när vi nästan förfryser och slår nya förbrukningsrekord. Borde inte insatserna ske att minska förbrukningen istället? Man ska väl inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten...

Maud Olofsson säger: Jo, vi måste minska förbrukningen. Och vi kan det. Men vi måste ha miljövänliga energikällor för bara det är långsiktigt hållbart.

Katten säger: Vad skulle du kunna göra för att få fler att rösta på Centern?

Maud Olofsson säger: Ja, ordentligt förklara vår politik. Vara tuffare i debatten. Delta i fler möten och aktiviteter så att centerpolitiken kommer fram. Våga utmana.

Mr Burns säger: Vad tycker du om Tobin-skatten?

Maud Olofsson säger: Vi har lagt ett förslag i riksdagen om att man ska utreda Tobin-skatten. Men jag inser svårigheterna. Men vi måste få en solidarisk världsordning.

denilsson säger: Tycker du EU för en bra miljö politik

Maud Olofsson säger: Nja, den är för svag. Vi väntar ju fortfarande på en del av de program som EU ska lägga fram inför Göteborgsmötet. Men det är ett steg på vägen.

Anders(45) säger: Vad anser Du om vår köttimport?

Maud Olofsson säger: Ja, jag värnar svensk köttproduktion. Men eftersom vi inte är självförsörjande till mer än 70 procent så måste vi ju importera. Men det kräver att det ursprungsmärks så folk kan göra det fria valet.

erik2 säger: det är del att förstärka motsättningar mellan storstad och landsbygd som du gör, varför inte samarbeta?

Maud Olofsson säger: Jag vill inte förstärka motsättningarna. Jag vill försöka förklara att det finns ett samband mellan en levande landsbygd och en levande stad och att vi behöver båda.

boris säger: har vi för många vargar i Sverige?

Maud Olofsson säger: Nej. Vi har i riksdagen sagt att 200 i Skandinavien ska det finnas. Men nödvärnsrätten ska finnas tycker vi och människor ska inte behöva vara rädda. Man ska skydda människor och husdjur.

rty säger: Varför kostar inte besinen 20 kr/l i storstäderna och alternativa bränslen och miljöbilar hälften mot idag?

Maud Olofsson säger: Jag vill ha mindre kostnader på alternativa bränslen. Bland annat ta bort skatten på etanol, därför att jag tycker att vi måste ställa om vårt bränslesystem.

stina säger: entydiga finanslejon säger att s fört en oerhört skicklig ek. politik i detta land. vill du ockspå ge dem ett erkännande

Maud Olofsson säger: Vi har ju sanerat svensk ekonomi tillsammans med socialdemokraterna och gett den stabiliteten till landet. Men vi vill stödja småföretagen mer när socialdemokraterna stödjer storföretagen.

Jonte säger: Åker du mycket taxi?

Maud Olofsson säger: Nej. Men jag måste ibland eftersom jag bor mitt ute i skogen.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten. Stort tack till alla som var med!

Maud Olofsson säger: Tack till alla som har frågat. Nu rusar jag vidare!